Търговците от пазара ще протестират пред Общината
Търговците от пазара ще протестират пред Общината / Дарик Добрич

Утре в 8.00 часа търговците от кооперативния пазар в Добрич ще излязат на протест пред сградата на общината. Те настояват за намаляване на наемите на работните им места, смяна на управлението на „Общински пазари”, безплатно ползване на тоалетна и премахването на синята зона около пазара. Исканията ще бъдат внесени днес, а утре продавачите ще застанат пред Общината, за да изразят публично недоволството си. Ако в седемдневен срок исканията не бъдат удовлетворени търговците възнамеряват да започнат ежедневни протестни действия.

От близо година наемите за едно работно място на пазара са увеличени от 120 на 164 лева без да са направени някакви подобрения на условията на труд, коментираха търговците. Започнах с наем 15 лева, сега той е 164, разказа Василка Караилиева, която работи на пазара от 32 години. "Едновременно с това купувачите намаляват, Добрич се превърна в едно пенсионерско село и напоследък пазаруват само възрастни хора", коментира жената. Тя отбеляза, че преди години на пазара е имало безплатна тоалетна и санитарна стая, а сега продавачите плащат за тоалетна по 20 стотинки. Не е нормално толкова хора на едно място да нямат осигурен безплатен санитарен възел, категорични са протестиращите.

На кооперативния пазар работят около 200 души и 180 от тях подкрепят исканията, посочиха още наемателите.

Междувременно 55-годишният Христо Христов, който вчера започна гладна стачка, обяви че прекратява тази форма на протест. Мъжът спря работа и започна да гладува вчера в 8.00 часа. Разказа, че е прекарал нощта на пазара в автомобила си и още в 6 тази сутрин е застанал отново до празния си щанд. Търговецът обяви, че от обяд възобновява работа и спира гладната стачка.

Търговците от пазара ще протестират пред Общината
netinfo

Той започна протеста си, след като служител на „Общински пазари” му наложил санкция за това, че ползва повече площ. „Аз съм с инсулт и диабет и за да не се навеждам постоянно обикновено подреждам до масата няколко празни касети и върху тях - касети със стоката, която продавам”, разказа пред Дарик мъжът. „На пазара има други маси, около които се поставя много повече стока, но наемателите им не се глобяват”, посочи Христов.

„На кооперативния пазар има корупция, заяви още търговецът. По думите му инспектори от "Общински пазари" пазарували безплатно от определени търговци.

По своя инициатива клиенти на кооперативния пазар са започнали гражданска подписка в подкрепа на исканията на търговците.

Търговците от пазара ще протестират пред Общината
netinfo