Първият ден на Франциск като папа
Първият ден на Франциск като папа / Reuters
Първият ден на Франциск като папа
62522
Първият ден на Франциск като папа
  • Първият ден на Франциск като папа

Със среща с предшественика си Бенедикт и специална меса с кардиналите, които го избраха за папа, започна първият ден във Ватикана на новия глава на Римокатолическата църква Франциск. Късно снощи, едва при четвъртото гласуване, Конклавът избра аржентинския архиепископ Хорхе Берголио за нов духовен лидер на повече от 1 милиард и 200 милиона католици.

Първият папа неевропеец, който е от йезуитския орден, избра името на един от най-важните покровители на бедните - Свети Франциск от Асизи. Това се оценява като знак, че той има намерение рязко да пренасочи приоритетите на църквата по посока на мисионерството.

Обръщайки се с думите "Братя и сестри" към повече от 100 000 миряни, събрали се на площада "Свети Петър", папа Франциск пожела най-напред да се помоли за неговия предшественик Бенедикт XVI. "Нека се помолим всички заедно Бог да го благослови и Света Богородица да го пази", призова Франциск, след което изрече молитвата "Отче наш".

По време на 10-минутното му първо изказване, първият папа от най-населения с католици континент - Латинска Америка, необичайно помоли вярващите да се помолят за него. И призова за едноминутно мълчание за молитва и размисъл.

Първият ден на Франциск като папа
netinfo

Роден на 17 декември 1936 година, вече бившият архиепископ Хорхе Марио Берголио е известен в родния си Буенос Айрес с това, че дори като най-висшия духовник в Аржентина той никога не е живял в обичайния за свещеник от подобен ранг дворец, а в обикновен апартамент. В дома си е живял скромно и сам си е готвил, а за разходки из града е използвал градския транспорт.

Франциск принадлежи към Ордена на йезуитите, известни с това, че са готови да приемат мисии навсякъде по света, където често се налага да живеят при трудни и мъчителни обстоятелства. Заради близостта на йезуитите до най-нуждаещите се и заради твърде извисената на моменти папска институция, католици са смятали за малко вероятно някой от тези редици да получи папския пост.

Когато новият папа излезе на балкона, особено впечатление направи следният факт - обикновен, тъмен на цвят кръст беше единственият орнамент, който той носеше върху чисто бялото папско расо (вместо златния папски или дори кардиналски кръст).

Архиепископът на Ню Йорк Тимъти Доулан обяснява първите моменти след избора на новия папа: "Когато му вдигнахме тост, той го обърна към нас и вдигна втори, за наше здраве. И за това, че сме го избрали ни каза, "Бог да Ви прости!"

След краткото си изявление пред католиците в цял свят, Франциск заяви, че ще се помоли на Света Богородица да се моли за Рим. Той пожела лека и спокойна нощ на вярващите, и се прибра в новия си дом.

Първият ден на Франциск като папа
netinfo