В Търговищкия музей отбелязват годишнина от спасяването на българските евреи
В Търговищкия музей отбелязват годишнина от спасяването на българските евреи / http://www.cross.bg

Тази вечер в Търговище Народният университет ще дискутира на тема „70 години от спасяването на българските евреи". Инициативата е по идея на Регионалния исторически музей, съобщи директорът Магдалена Жечева. Лектор на беседата ще бъде Тоня Любенова, която е експерт в музея.

В периода 1941-1943 г. еврейската общност в Търговище е представена от 15 мъже . В тези години в местните училища са се обучавали 77 деца на евреи, допълни Жечева. В различни периоди евреи са интернирани в отделни части на страната, други еврейски семейства пристигат в Търговищко. Има данни, че Самуел Ардити, племенник на Елиас Канети, е приютен от българско семейство в поповското село Водица. С живота и хората от селото са свързани едни от най-милите спомени на строителният инженер Канети.

Народният университет е инициатива на ръководството на музея в Търговище, която се провежда всеки месец. Целта е чрез лекции на различни теми да се популяризират изследванията на музейните специалисти, уточни Магдалена Жечева. Входът за лекциите е свободен за гражданите.