Социалният министър: Хората протестират заради безперспективност
Социалният министър: Хората протестират заради безперспективност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За трети път вече има служебен кабинет и всички сме наясно какво се очаква от едно такова правителство. Кардинални промени не бихме могли да очакваме, нито сериозни реформи в рамките на тези около три месеца. Това коментира социалният министър Деяна Костадинова пред БНТ.

Освен основните задачи за организиране на честни избори и запазване на институционалната стабилност, това правителство е малко по-амбициозно и си поставя задачата да отговори на очакванията на протестиращите. Обмисляме пакет от мерки, с които да подкрепим най-уязвимите групи, но това ще зависи от възможностите в бюджета. Ще подкрепим колкото е възможно повече групи, като се съобразим с бюджета, подчерта Костадинова.

За вдигане на пенсиите извън тези 10% социалната министърка каза, че това не е възможно, тъй като за вдигане на пенсиите е необходима законова промяна. "Задължително ще се изплатят пенсиите. За някои пенсионери увеличението ще бъде 9,8%, за други - 2,2%, диапазонът е доста широк. Ангажиментът, който поехме е да подкрепим уязвими групи с еднократни помощи, ограниченият ресурс трябва да го използваме, а политиката по доходите е дългосрочна политика. Ние ще започнем някои мерки, но те трябва да се продължат от едно бъдещо правителство, защото това е дългосрочна стратегия. Наясно сме, че за три месеца не могат тези мерки да дадат резултат, но ще подготвим пакет, който ще оставим за следващото правителство", каза още Костадинова.

Наясно сме също така, че субсидираната заетост е приемливо решение, но това не е целевата група, която би могла да подкрепи икономиката. Затова ние ще префокусираме усилията си и към безработните, които са с по-висока квалификация, които биха могли да бъдат използвани от бизнеса и да доведат до икономически растеж, допълни социалният министър.

Имам обща представа какво заварвам в министерството, била съм зам.-министър. Това е администрация, която функционира доста добре. Надявам се, че колегите ще запазят темповете на работа. Не планирам да правя промени в административния екип, с който ще работя. Това са доказани професионалисти, добави Костадинова.

Тя обясни, че един от ангажиментите на президента е да се чува гласът на гражданите в обществени съвети. „Планираме да започнем с обществени съвети там, където са най-наболелите въпроси - социална политика, енергетика, околна среда. Подготовката на тези съвети започва още през следващата седмица, като ще се опитаме да включим в тях и част от протестиращите", коментира министърът.

Хората са очаквали 23 години, но въпросът е какво точно са очаквали. Най-интересното е, че сред протестиращите социалните искания бяха най-малко. Според мен хората са били наясно, че е трябвало да затегнат коланите. Това, което ги изведе на улицата, не бяха толкова ниските доходи, а усещането за безперспективност и усещането за липса на справедливост, допълни Костадинова, цитирана от БГНЕС.