България направи недипломатичен избор
България направи недипломатичен избор / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът на България Росен Плевнелиев назначи Марин Райков за служебен министър-председател и външен министър на страната.

Държавният глава обясни своя избор с големия дипломатически опит на Райков. В същото време Русия не трябва да очаква внезапен напредък в отношенията с България, тъй като новият премиер е смятан за прозападен политик и в допълнение на това е в лоши отношения с руския посланик в София, пише „Коммерсант".

Ръководителят на временното правителство веднага обеща да не допусне външна намеса в българската енергетика. Според анализаторите Райков има предвид преди всичко отношенията с Русия. От съвместните проекти между Москва и София на дневен ред остана единствено газопроводът „Южен поток", след като кабинетът на Бойко Борисов замрази строителството на АЕЦ „Белене" и петролопровода Бургас-Александруполис.

Българският журналист Иво Инджев посочи, че върху отношенията с Москва може да окаже влияние и фактът, че премиерът е в конфликт с посланика на Русия в София Юрий Исаков. В качеството си на заместник-министър на външните работи Марин Райков не даде разрешение за поставянето на паметник на съветска подводница в България с довода, че тя по времето на Втората световна война е потопила и български кораб.

Експертите също така припомнят отказа на Марин Райков в разгара на войната в Косово през 1998-1999 г. да предостави въздушен коридор за самолети на руските ВВС, допълва Фокус. В същото време от НАТО тогава получиха пълна подкрепа от страна на българските власти, което най-вероятно предопредели присъединяването на страната към Алианса през 2004 г., коментира руското издание.