КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 40% от язвите зарастват сами
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 40% от язвите зарастват сами / dariknews.bg/архив
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 40% от язвите зарастват сами
62481
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 40% от язвите зарастват сами
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 40% от язвите зарастват сами

40% от язвите на стомаха зарастват сами без лечение. Когато се приложат и лекарства, процентът нараства на 90. Това съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио гастроентерологът от МБАЛ „Еврохоспитал" доц. Николай Кръстев. Той подчерта, че лечението на язвата само с билкови продукти е крайно неуместно. Съвременната медицина разполага с ефективни методи, които от години изключват дори операция. Отделно зад една язва могат да се крият много сериозни заболявания, предупреди доц. Кръстев.

Причинителят на язвата - бактерията хеликобактер пилори е доказан канцерогенен фактор при рака на стомаха. Има достатъчно лабораторни изследвания, с които да се определи състоянието на пациента, обясни доц. Кръстев. Той допълни, че гастроскопията и биопсията остават основни методи за диагностика на пациента.

Един язвеноболен е добре да има 4-кратно хранене, с минимална обработка. За предпочитане са варените, печените и задушените храни с ниско съдържание на сол. Продуктите с високо съдържание на целулоза, както и консервираните трябва да се избягват. Същото се отнася за бобовите храни. В „забранения списък" влизат газираните напитки, белите и червени вина, които дразнят стомаха.

Някои пациенти казват, че с приема на малко концентриран алкохол успокояват болката. Това е обяснимо, тъй като всеки агресивен фактор стимулира защитите на организма. Тези хора обаче трябва да знаят, че не са застраховани от кръвоизлив на стомаха, а последствията от него могат да са опасни, подчерта доц. Кръстев.

Цялото предаване можете да чуете от прикачения звуков файл.