41-вото НС беше парламент на премиера, смята Христо Бисеров
41-вото НС беше парламент на премиера, смята Христо Бисеров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
41-вото НС беше парламент на премиера, смята Христо Бисеров
62479
41-вото НС беше парламент на премиера, смята Христо Бисеров
  • 41-вото НС беше парламент на премиера, смята Христо Бисеров

Само ден преди да се разпусне този парламент депутатите работиха час и половина. В началото на предпоследното заседание стана ясно, че 14 март ще бъде последният ден на 41-вото Народно събрание. В четвъртък депутатите ще имат само една точка в дневния ред - изказвания на парламентарните групи и на председателя Цецка Цачева. По време на предпоследното заседание на парламента народните избраници приеха две ратификации и отхвърлиха мораториум върху разпореждането с държавни гори и земи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че никога не си е пишел сам оценките. „Оценката ще я получим на 12 май. Нека сега да не правим прибързани изводи и оценки", призова той. Велчев изрази мнение, че няколко седмици след разпускането на Народното събрание ще са достатъчни, за да се погледнат трезво нещата и да се видят грешките, които да не бъдат допуснати в следващия парламент.

По думите на Михаил Миков от БСП 41-вото Народно събрание е уникално с това, че е имал най-много независими депутати. „Нямаше ясна артикулация на политиката, а имаше скрити, постигани от управляващите от ГЕРБ мнозинства. И затова рейтингът е толкова нисък", каза още Миков.

Според Христо Бисеров от ДПС най-голямата слабост на парламента е била в това, че той е бил „парламент на министър-председателя". Според него изкривявания е имало и по времето, когато премиери са били и Жан Виденов имаше, и Иван Костов, а може би и при други премиери. Той изрази надежда в следващия мандат да има „правителство на парламента, а не парламент на правителството".

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров първоначално от обединението са дали подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, но постепенно са разбрали, че нищо от важните обещания на ГЕРБ няма да се случи.