АФП: Политическа криза заплашва крехката икономика на България
АФП: Политическа криза заплашва крехката икономика на България / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

След седмици на протести в България, новото служебно правителство от технократи трябва спешно да възстанови доверието в държавните институции или рискува изостряне на и без това тежката икономическа ситуация в най-бедната страна от ЕС, коментират анализатори, цитирани от АФП.

"Ако в сегашната ситуация протестите продължат и политическата нестабилност се задълбочи, това ще създаде проблеми за икономиката, като отблъсне новите инвеститори и накара тези, които вече са тук, да отложат във времето плановете си" казва Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.

Във вторник беше назначена преходна технократска администрация начело с бившия заместник-външен министър и посланик във Франция Марин Райков, в което влиза като финансов министър заместник-управителят на централната банка Калин Христов. Тя ще управлява страната до 12 май.

България досега успя да избегне големите икономически сътресения, предизвикващи проблеми навсякъде, не на последно място - в съседна Гърция. За това помогнаха финансова дисциплина и фиксираният курс на лева към еврото. Правителството понижи бюджетния дефицит до нива от едва 0.5% през 2012 г., а публичния дълг - до 15-19% от БВП - едни от най-ниските нива в целия Европейски съюз.

Но това беше постигнато с цената на драстично намаляване на правителствените разходи. Като резултат при безработица от 11.4% с тенденция към растеж, нивото на бедността се повиши, жизненото равнище спадна, което предизвика негодувание сред населението, припомня агенцията, цитирана от БГНЕС.

"Тази отровна комбинация от бедност и несправедливост изпрати хората на улицата", коментира Божидар Данев, председател на БСК.

По думите му първата задача на Райков е да възстанови доверието и да покаже, че бедността може да бъде победена.