Деца от  Благоевград на  Световно първенство по танци във Великобритания
Деца от Благоевград на Световно първенство по танци във Великобритания / netinfo

Момичета от Благоевград спечелиха две квоти за насрочения за юли в английския град Брайтън, Англия световен финал по танцово изкуство „Dance World Cup 2013“ (Световно първенство по танци), в който ще вземат участие артисти от повече от 30 страни по света. Те бяха единствените представителки на Благоевград в първия български квалификационен танцов конкурс със състезателен характер за Dance World Cup 2013, който се проведев Младежки театър в  София.

Танцовите умения на 350-те деца и юноши  от най-добрите клубове в България бяха оценявани от професионалисти в областта на танцово изкуство: г-жа Корина Зьон – основател и артистичен директор на Dance World Cup,  Дарина Бедева-Канева прима балерина в Софийска опера и балет и кубинския танцьор, хореограф  и актьор Алфредо Торес. Тридесет  формации от цяла България представиха танци  на най-високо ниво, оценявани според  хореографска и изпълнителска стойност,  техническо ниво на изпълнение, израз, артистичност, интерпретация и др.

С латиноамерикански ритми дуетът  София Джалева и Николета Масалджийска се класираха на трето място сред юношите, а големият брой точки присъдени за великолепното изпълнение им осигуриха квалификационна квота за световния турнир в Англия. Второ място в клас деца бяха присъдени на 10-те грации на клуба  Катерина Михалкова,  Анелия Младенова, Теодора Вантова, Емелина Чукарска, Катерина Пешева ,Мариела Мирчева, Ивана Манова, Калина Кацарска, Александра Георгиева и Йоана Зашева. Те също получават възможността да е представят България на конкурса през юли месец в Англия.