Ромската общност чисти училища, читалища и клубове в Леденик и Водолей
Ромската общност чисти училища, читалища и клубове в Леденик и Водолей / Reuters

Център „Амалипе" инициира поредната кампания „За по-чисто населено място" и по този начин активизира местната ромска общност в две великотърновски села. В рамките на няколко поредни дни местната общност във Водолей и Леденик ще почиства своите населени места, като най-вече ще се наблегне върху почистването на училища, площадите, както и около местни обществени сгради - кметство, читалище, пенсионерски и младежки клубове.

Инициативата се породи от ежедневната работа на терен на местните модератори от  Центъра за развитие на общността- Велико Търново  и създадените към него Местни клубове за развитие в двете населени места. Целта е чрез различни мероприятия и дейности да се повиши отговорносттта на местната ромска общност по отношение на собственото здраве, здравето на децата и следствие на това и на общественото здраве.

Кампанията ще стартира в с. Леденик от 14,00 часа днес. В рамките на три часа ще се почиства местното училище и Младежкия клуб на селото.  

В с. Водолей кампанията ще се проведе утре (13 март) от 14,00  до 17,00 часа и ще се почиства сградата на местното читалище. Тя не е почиствана от години и в момента не се използва. Множеството начупени стъкла на сградата са особенно опасни за местните жители и крие риск за тяхното здраве. Затова местната общност се ангажира с почистването на сградата, а жителите на селото настояват сградата да бъде ремонтирана и да се разкрие Младежки клуб. Искането им е отправено вече към Община Велико Търново.

Очаква се в инициативата за благоустрояване на населените места до края на седмицата да се включи и горнооряховският кв. Калтинец. Там местната ромска общност ще почисти района около училище "Паисий Хилендарски".