Представители на НПО се събраха пред парламента на протест
Представители на НПО се събраха пред парламента на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Представители на НПО се събраха пред парламента на протест
62452
Представители на НПО се събраха пред парламента на протест
  • Представители на НПО се събраха пред парламента на протест

В програмата на днешното заседание на парламента е предвидено второ четене на промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Правната комисия се е събрала днес, за да разгледа промените, без да се съобрази с призивите за гражданско участие в обсъждането, алармираха представители на неправителствени организации.

Те са се събрали пред НС в опит да спрат този, според тях, абсурден законопроект.

„Днес и сега гражданските организации не са допуснати до обсъждането в правна комисия на второто четене на този абсурден законопроект. Истината е, че от миналата седмица насам абсурдите по процедурата за приемането са толкова много, че няма смисъл да ги повтаряме и да ги говорим отново, но днес абсолютно неофициално е свикано това заседание на правна комисия за второ четене на този законопроект, без да бъде информиран, който и да е било и по какъвто и да е начин публично през сайта, например, на парламента. И когато ние, като представители на граждански организации и заинтересовани страни по този законопроект, изявихме желание да бъдем включени, а практически няма с кой да се свържем", разказа Красимира Величкова от Български дарителски форум в предаването „Кой говори".

По думите й са опитали да се свържат с правната комисия, тъй като по правилника на Народното събрание, за да бъдат допуснати до заседание, трябва да заявят интерес пред правната комисия.

„В момента в правната комисия никой не отговаря, така че ние не сме допуснати до самото заседание. За мен това е отказ от достъп. Колегите в момента са пред парламента", каза още Величкова.