Първите щъркели пристигнаха
Първите щъркели пристигнаха / Дарик Русе, Искра Георгиева

Напук на метеорологичната прогноза за очакван сняг в следващите дни, първите щъркели долетяха. Вестителите на пролетта вече търсят храна в напоените пшеничени ниви край градове и села. Според природозащитници първите щъркели, които долитат от юг са предимно мъжки, тъй като мъжките екземпляри обикновено се връщат първи в старото гнездо.

Мигриращите птици носят различна символика при различните народи. Щъркелът носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди, символ е на плодородието и родителските грижи. Благодарение и на храната, която консумира, тя предпазва реколтата от унищожението ѝ от вредители, като така оказва пряко въздействие върху осигуряването на храната за хората. Обичаят повелява, след като човек е видял щъркел, да свали мартеница си и да я закачи на клонче или сложи под камък.

Според поверието, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре и на късмет. Ако пък щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през идното лято. През 2013 г. астрономическата пролет в Северното полукълбо започва на 20 март в 13.01 ч. българско време.