Хлебна къща отвори врати в Пловдив
Хлебна къща отвори врати в Пловдив / Деляна Михнева

Специална хлебна къща отвори врати за пловдивчани. Тя се помещава в сградата на БЧК на ул. „Изток" и поне два пъти месечно ще приема посетители, разказа директорът на пловдивското БЧК Таня Георгиева. На откриването имаше над 60 гости-кулинари: от няколко сдружения на деца с аутизъм, Дома за мъже с умствени увреждания, както и много приятели и хора, които са научили за инициативата, допълни тя.

Освен месенето на тесто участниците подготвиха Театър на трохите и куклите от хляб. Символиката тук е, че насъщният обединява хората и дава положителна енергия, обясниха организаторите.

Хлебна къща отвори врати в Пловдив
netinfo

 

Хлебната къща е световен проект на 5 континента, а инициатор е Надежда Савова, която е доктор по Културна антропология в Университета в Принстън и се интересува от традициите, свързани с хляба. За нея той обединява хората, независимо на кой края на света се намират.

Надежда е Пътешественик на годината на „Нешънъл Джиографик". Тя е била в 76 страни, където е изследвала по какъв начин кулинарията може да бъде терапия - както за социалните отношения, така и като мост между поколенията. Правенето на хляб може да помогне на различни социални групи - незрящи, с психически и физически увреждания. Тестото е много по-топла материя от глината и чрез него по-лесно може да се осъществява терапия. Правили сме тези уъркшопове къде ли не - в болници, сиропиталища, училища, старчески домове, разказа Надежда.

Хлебна къща отвори врати в Пловдив
netinfo

Четири години тя финансира сама случването на хлебната терапия със стипендията си от докторантурата в Принстън. Едва наскоро печели двугодишен проект към американската фондация Чарлз Стюард Мот. Най-хубавото е, че хлебните къщи могат да се правят и без пари. Трябва само малко свободно място, а пакет брашно струва 1 лев. Просто трябва да се съберат хората, а тестото говори на всички възрасти, обясни Надежда.

Месенето е правила в около 20 страни, но е категорична, че най-вкусен е хлябът в България. Една от мисиите на Надежда е: „Да спасим квасения хляб". У нас имаме уникалната бактерия „лактобацилус булгарикус", която придава специфичния вкус и на квасения хляб, освен на нашето кисело мляко, каза още пътешественичката. Вече работят с хлебар в Стара Загора, Габрово и София. Надяват се и в Пловдив да възродят някоя стара фурна, където да приготвят вкусен квасен хляб.