114 малолетни и непълнолетни с възпитателни мерки през 2012-а
114 малолетни и непълнолетни с възпитателни мерки през 2012-а / netinfo

10 са малолетните и непълнолетни от община Казанлък са  получили условни присъди за различни извършени от тях престъпления през миналата година. Всички осъдени малолетни са продължили образованието си в различни учебни заведения.

Това става ясно от оповестения годишен доклад на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

През миналата година за първи път в общината е създаден Поименен регистър на всички неучещи и неработещи млади хора, пребивавали и във Възпитателни интернати.

През изминалата година на 114 малолетни са наложени различни възпитателни мерки, като най- честата е била "Предупрежедение", на 25 от тях е поставен обществен възпитател, който да упражнява нужния наздор над тях: ,на други 11 от непълнолетните е наложена забрана да посещават определени места и заведения, а 7 малчугани са получили ултимативен изпитателен срок от шест месеца, с предупреждение за настаняване във възпитателно училище или интернат.

Заради различни противобществени прояви, извършени от малолетните и опасността те да се превърнат в рецидив - в 8 от разглежданите случаи членовете на Местната комисия са наложили възпитателен надзор на родителите и децата.

Другите, по -рядко налагани мерки от членовете на комисията през миналата година са били задължение на малолетното или непълнолетно лице да участва в програми за превенция на поведението, забрана за срещи и установяване на контакти с определени леца, както и отстраняване на причинени вреди с личен труд. Трима неполнолетни извършилители на различни противообществени прояви са настанени в Социално-педагогически интернати.

Най-честите причини, поради които непълнолетни и малолетни стават контингент на Местната комисия за борба с противобоществените прояви и се налага прилагането върху тях на различни възпитателни мерки са заради кражби и бягства от училище- съответно 40 и 28 случая през миналата година.

С хулигански прояви са били 7 от подрастващите, 6 от непълнолетните са бягали от къщи, а заради унищожаване и повреждане на имущество 8 от непълнолетните също са стигали до разговор с комисията.

През миналата година в Местната комисия са получени също и сигнали за палежи, административни нарушения от страна на непънолетни и малолетни, тормоз на друго лице, нанасяне на телесни повреди и един грабеж. Общият брой на разглежданите възпитателни дела през миналата година е 120 , като 98 от децата за които са разглеждани възпитателни дела и са преминали през първо такова дело, нямат нови противообществени прояви и не са извършвали нови престъпления.

21 са възпитателите, работили и упражнявали възпитателен надзор през 2012 г. в община Казанлък на 43 деца с различни прояви За резултатите от работата на обществените възпитатели е красноречив следният факт: 38 от тези деца, подлежащи на такъв наздор, не са ставали извършители на нови противобществени прояви.
През изминалата година членовете на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и обществени възпитатели са помогнали с консултации и опит общо 117 семейства от Община Казанлък, с проблемни деца.

Информационната кампания за превенция на асоциално поведение сред подрастващите през миналата година в община Казанлък е обхванала 2000 деца и младежи.

За специфичният си и никак нелек труд работещите към Комисията, както и обществени възпитатели получават повече от скромни средства. За цялата изминала година издръжката на комисията със всички останали дейности по превенцията, които е длъжна да извършва заедно с обществените възпитатели е близо 24 000 лева. За тази година средствата, предвидени в местния бюджет са повече, но отново скромни - почти 36 000 лева за цялата година.