Търновец обвини лидери на протестите в манипулиране на исканията
Търновец обвини лидери на протестите в манипулиране на исканията / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново
Търновец обвини лидери на протестите в манипулиране на исканията
62442
Търновец обвини лидери на протестите в манипулиране на исканията
  • Търновец обвини лидери на протестите в манипулиране на исканията

В подмяна на исканията от срещата на протестиращите в Сливен обвини трима
свои колеги Господин Гюров от Велико Търново. Един от организаторите на протестите в старата столица заяви публично, че Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров са манипулирали исканията от първата среща, като са внесли своя редакция на 4 март в Народното събрание, Президентството, Министерски съвет и при омбудсмана.

Между срещата в Сливен и изпращането на въпросния документ до институциите не е имало друг форум, на който инициативните комитети да са правили промени. „В същото време тези господа са подменили искането за мажоритарна избирателна система с такова за пропорционална с намаляване на прага от 4 на 3%. В тяхната редакция няма и почти нищо от точките, свързани с енергетиката и топлофикациите, за сметка на това има нови към Сметна палата, президент и омбудсман, които липсват в списъка от срещата в Сливен”, заяви Гюров.

Великотърновският активист се е опитал да повдигне въпроса по време на срещата на протестиращите в събота в Габрово, но в отговор е получил само викане по свой адрес и не е успял да завърши изказването си. Според Гюров е имало неспазване на процедурата при учредяването на Национална гражданска инициатива там, тъй като подписите на участниците са положени без към учредителния документ да бъдат приложени предложенията, взети на срещата.

Допуснати са и други нарушения на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт, като дори не са определени срокът и редът за събиране на подписите, които трябва да бъдат внесени в парламента. Ангел Славчев заяви, че точната формулировка на предложението до Народното събрание ще бъде направена в следващите дни от неназовани от него експерти, разказа още Господин Гюров. Той добави, че преценява действията на колегите си като плод на некомпетентност и, ако има възможност, би оттеглил подписа си от документа в Габрово.

Господин Гюров коментира още, че не иска да влиза в никакви ръководни органи на протестиращите и дори два пъти е отказал предложения. За себе си разказа, че още през 1988 г. се е опитвал да създава дисидентска организация в Софийския университет, за което е викан в Държавна сигурност. По-късно става учредител и член на Националния съвет на Зелената партия. Още през 1990 г. прави предложение партията да напусне СДС, защото по думите му вече „миришело”. Скоро след това подава оставка и повече не се занимава с партии. Във В. Търново живее от 8 години, работи като програмист на свободна практика. Съорганизатор е на протестите срещу добива на шистов газ, АКТА и срещу монополите.

Още новини от Велико Търново