Могилата „Шушманец“ отваря врати за посетители
Могилата „Шушманец“ отваря врати за посетители / Община Казанлък

Тракийската могила „Шушманец" ще отвори врати за посетители в най-скоро време, след като приключи нейната консервация, реставрация и социализация.

Проектът „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец" е за 1 115 000 лева и се осъществява по ОП „Регионално развитие". Проектант е „Арт Софт" ЕООД с ръководител арх. Иван Райков, а изпълнител на строително-ремонтните дейности е консорциум „Шушманец-Шипка", обединяващ фирми от София, Пловдив и Стара Загора. Ръководител на изпълнителя е инж. Калин Русев.

Гробницата е консервирана и реставрирана, като заедно с това е изградена модерна защитна постройка, инсталирана е климатична инсталация, има подходяща вентилация, снабдена е с мобилен влагоабсорбатор, направени са всички необходими дейности по дренажа, поставени са геомембрани, така че да се създаде оптимален режим за съхраняване на автентичните зидове, мазилки и настилки. Консервационно-реставрационните дейности са извършени от екип на Джовани Димитров.

Предвид разположението на могилата и голямата денивелация, както и откритите в хода на строителството археологически находки, строителните мероприятия са били затруднени, но обектът е изпълнен, съгласно всички изисквания и е приключен в рамките на посочените по проекта срокове, съобщи инж. Калин Русев. До могилата „Шушманец" са изградени път и пешеходна алея, направено е парадно стълбище и специален подход за хора с увреждания.

Уникалното строителство на могилата „Шушманец" я прави едно от най-представителните произведения на тракийската архитектура.