НПО-тата против да декларират доходи и имущество пред Сметната палата
НПО-тата против да декларират доходи и имущество пред Сметната палата / снимка: БГНЕС, aрхив
НПО-тата против да декларират доходи и имущество пред Сметната палата
62417
НПО-тата против да декларират доходи и имущество пред Сметната палата
  • НПО-тата против да декларират доходи и имущество пред Сметната палата

Неправителствените организации се обявиха против законодателни промени, с които се налага да подават декларации за доходи и имущество пред Сметната палата. Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, се приеха миналата седмица на първо четене в парламента. Според ръководствата на НПО-тата това се е случило на тъмно, а истинската причина е, че се страхуват от хората, които излизат на улицата, да протестират.

Ако промените в закона, внесени от Яне Янев, бъдат окончателно приети членовете на управителни съвети на неправителствени организации ще трябва да се отчитат пред Сметната палата за имущество и доходи. От НПО-тата изчислиха, че тъй като към момента има 10 000 такива организации, а поне по пет човека са във всяко ръководство, това на практика ще засегне поне 100 000 души.

„Хората, които са членове на управителни съвети в граждански сдружения, фондации в обществена полза, са обикновени хора. Те нито вземат публични решения, които се отразяват на съдбата на хората, нито се хранят с парите на данъкоплатците, нито се возят в автомобили и от шофьори, плащани от данъкоплатците", каза Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

От организациите обясниха, че са пратили писмо до председателя на парламента Цецка Цачева с искане депутатите да не разглеждат окончателно промените утре. Освен това са се обърнали и към президента Росен Плевнелиев и настояват държавният глава да наложи вето, ако промените все пак станат факт.

Законовите промени бяха обект на дискусия в предаването „Кой говори" по Дарик. В нея участваха Гергана Жулева от Програма „Достъп до информация", Красимира Великчова от Българския дарителски форум, Ива Таралежкова от Форум „Гражданско участие" и Любен Панов от Български център за нестопанско право.

Разговора можете да чуете в Radio.DarikNews.bg