С камбанен звън посрещнахме чудотворната икона Пресвета Богородица - Достойно есть
С камбанен звън посрещнахме чудотворната икона Пресвета Богородица - Достойно есть / DarikNews.bg

50 миряни посрещнаха във В. Търново чудотворното копие на иконата „Пресвета Богородица - Достойно есть", което пристигна в късния следобед и бе поставено в Катедралния храм "Рождество Богородично". Камбанен звън огласи влизането на светинята в църквата. 

Иконата пристигна от Варненската епархия, като преди старата столица бе изложена за поклонение във Варна, Търговище и Шумен. Тя бе приета от Великотърновския митрополит Григорий и духовници от епархията. През цялото време докато траеше вечерната служба десетки миряни прииждаха, за да се помолят за здраве.

Желаещите да се докоснат и почерпят сили от чудотворната икона ще могат да сторят това до 19.30 часа тази вечер и утре (петък) от 8.00 до 13.00 часа, информират от Великотърновската митрополия.

След старата столица светинята ще отпътува за София, за да се завърне в постоянното си място за поклонение - Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Иконата е дар от светогорското монашество на Българската православна църква, за което голяма заслуга има покойният патриарх Максим. Тя бе дарена през октомври 2012 г. от Света гора по повод 100-годишнината на патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски".

Иконата е осветена в Атон и е точно копие на по-стара светиня. Това е третото официално копие на иконата. Първото е направено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира „Есфигмен". Кивотът е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от София. Копието е наречено "чудотворно" от представителите на управлението на Св. Гора, които са имали непосредствено наблюдение над него всеки ден през времето, когато то е стояло до самия оригинал в храма, за да се освети.