Пловдивски бизнесмени се обединиха срещу високите данъци
Пловдивски бизнесмени се обединиха срещу високите данъци / Sofia Photo Agency, архив

Около 30 представители на пловдивския бизнес се обединиха срещу високите данъци и такси, които пречат на развитието на малките и средни фирми в града. Това стана на среща в хотел "Интелкооп" в Кючук Париж. На нея присъстваха бизнесмени от различни сфери - заведения, информационни технологии, услуги, както и представители на лекарски и браншови организации. На срещата не присъстваха представители на политически партии.

Според присъствалите на срещата основният проблем за местните предприемачи е ръстът на налозите за бизнеса - за автомобили, отпадъци, за разполагане на маси, разширената синя зона, увеличената площ на т. нар. "Бяла зона" за по-високи наеми на общински обекти. 

Бизнесмените подкрепиха и основните искания на многохилядните протести от последните седмици - премахването на монопола на ЕРП-тата и промяна на избирателната система. Те добавиха, че енергодружествата не са единствените монополисти в България, като добавиха към тях водоснабдяването, Здравната каса и дори общинските предприятия. Бизнесмените смятат също, че прозрачността в управлението на местно и национално ниво може да бъде постигната с бързото внедряване на електронното правителство. По този начин всички договори и решения на институциите ще са достъпни за хората.

Трябва да има по-голямо участие на гражданите в управлението на държавата и това може да стане с мажоритарни квоти при парламентарните избори, заяви за Дарик Любомир Костов от пловдивския Ротари Клуб. Граждани и браншови организации трябва да могат да присъстват на заседанията на комисиите към общинския съвет, каза още той. Според него трябва да се свали и изискването за брой подписи за местни и национални референдуми.

Всички искания ще бъдат вписани в обща декларация, която ще бъде изпратена до президента Росен Плевнелиев.