Протестиращи учредиха национална гражданска инициатива за обществен контрол
Протестиращи учредиха национална гражданска инициатива за обществен контрол / снимка: DarikNews.bg, Габрово
Протестиращи учредиха национална гражданска инициатива за обществен контрол
62352
Протестиращи учредиха национална гражданска инициатива за обществен контрол
  • Протестиращи учредиха национална гражданска инициатива за обществен контрол

Повече от 6 часа продължи в Габрово срещата на представителите на протестиращите от страната. На събранието бе учредена гражданска инициатива за обществен контрол.

В нея засега се включват около 85 представители от 35 града. Избрани са 7 главни координатори за София и шестте региона на страната, както и регионални координатори. Според участници в срещата тя е преминала в конструктивен дух, а решенията са взети след гласуване.

По думите на Пепа Сомлева, главен координатор за Централна България, идеята на новосъздадения национален комитет е да има възможност за наблюдение и влияние върху работата на държавните органи.

„Знаете как са били гласувани концесии за минерални извори, за рудници. Всичко, което е било решавано до момента, е направено по начин, който ощетява гражданите и нашата идея е да можем да контролираме този начин на определяне политиката на съответното правителство и на държавата. Целта е да бъде в полза на хората, да няма нарушения, които в един момент да водят до ощетяване на гражданите", каза Сомлева.

Според координатора Янко Петров новосформираната гражданска инициатива няма ръководни органи. Функциите им са чисто формални, така че да могат да се представят гражданските искания пред президента, да се започнат преговори и да се изиска квотата за градовете.

„Знаете, че до момента не желаехме да правим каквато и да е законова рамка на това, което правим. В момента ни се налага, за да може да представляваме исканията на отделните градове пред институцията, така че наистина да може да влезем в преговори и да изискваме квотата за градовете, която най-вероятно ще са само експерти от наша страна", каза координатора.

Петров съобщи, че се обмисля за вторник подобаващ финал за това правителство, но отказа да разкрие подробности за подготвеното изпращане.

На днешната среща в Габрово се събраха около 70 представители на протестиращите в страната. То се провeoe при закрити врати, а строгият пропускателен режим доведе до напрежение в началото. Няколко души напуснаха залата заради партийна принадлежност.

Други новини от Габрово