Въведение в съвременното изкуство с Лъчезар Бояджиев
Въведение в съвременното изкуство с Лъчезар Бояджиев / Vivacom Art Hall

Любителите на концептуалното изкуство ще се запознаят с основните представители и сцени през 60-те години от лекцията на Лъчезар Бояджиев.

Той ще даде начало на образователната програма „Въведение в съвременното изкуство", която се провежда за трета поредна година. Специално внимание ще бъде отделено и на спецификата на това течение в Източна Европа, както и на историческия контекст на развитието му. Първата лекция от серията „Въведение в съвременното изкуство" е днес от 16 часа във Виваком Арт Хол на ул. „Генерал Гурко" 4 в София.

Концептуализмът става популярен през 60-те години, въпреки че основите му са положени от творчеството на Марсел Дюшамп в началото на миналия век. В това течение по-важна е идеята, действието и пространството, а не самото произведение.

Лекторът Лъчезар Бояджиев е един от основателите на Института за съвременно изкуство. Той работи с лични интерпретации на обществени процеси, с градска визуалност и намеси в публичното пространство. Има множество участия в конкурси, реализира самостоятелни и групови изложби по целия свят. До момента е излагал свои работи в биеналета в Русия, САЩ, Сингапур, Турция, както и в групови изложби в Германия, Англия, Бразилия, Унгария, Италия и други страни по света. Лъчезар Бояджиев има явен принос в съвременното българско изкуство - като творец, като своеобразен разпространител на определени концепции, а и като личност, формирала цялостния контекст.

Програмата през 2013 е свободна за посещение. Медийни партньори на инициативата са Дарик радио, dariknews.bg и zar.bg.

Пълна програма на „Въведение в съвременното изкуство" през 2013 г.:

Концептуализъм от края на 60-те - Лъчезар Бояджиев - 9 март, 14:00ч.
Дигиталният образ - Красимир Терзиев - 23 март, 14:00ч.
Психология и психоанализа - Петер Цанев - 6 април, 14:00ч.
Съвременна фотография - Георги Богданов / Борис Мисирков - 20 април, 14:00ч.
Сайт спесифик арт - Правдолюб Иванов - 18 май, 14:00ч.
Активизъм и пол - Боряна Росса - 8 юни, 14:00ч.