Русе е домакин на детски Национален фолклорен конкурс
Русе е домакин на детски Национален фолклорен конкурс / netinfo

Русе е домакин на шестото издание на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика - деца и младежи (певци и инструменталисти). Той се провежда в зала „Европа" на Доходното здание в Русе. Организатор на събитието е Общинският детски център за култура и изкуство - Русе.

Конкурсът, чиято цел е да приобщи младите хора към българския музикален фолклор, е включен за четвърта година в културния календар на Министерство на културата. Интересът  към Националния фолклорен конкурс е изключително голям - заявки за участие са подадени от 22 града, а само в раздел „Народно пеене" индивидуалните изпълнители участниците са 183.

Конкурсът включва четири раздела - индивидуални изпълнители на народно пеене, индивидуални изпълнители инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, хорове и оркестри. Участниците ще се състезават в три категории - любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и музикални училища. Във всяка категория има три възрастови групи- до 10 години; до 14 години и до 19 години. Изпълнителите се оценяват от професионално жури с председател проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и членове - голямата българска народна певица Валя Балканска, гайдарджията Петър Янев, народният певец Даниел Спасов - изпълнителен продуцент в БНТ и диригентът Милен Иванов (водещи на фолклорното предаване на БНТ 1 „Иде нашенската музика") и Сашка Ченкова - преподавател в Националното училище за фолклор, град Котел. Всички участници ще получат диплом.

Днес от 18 часа, в Голямата зала на Доходното здание ще се състои Гала концертът и награждаването на най-добрите. В концерта ще прозвучат изпълнения на Валя Балканска и Петър Янев, Даниел Спасов и Милен Иванов, както и на отличените от журито деца и младежи.