Започва изграждането на центрове за настаняване от семеен тип
Започва изграждането на центрове за настаняване от семеен тип / archiv.DarikNews

По проект с бюджет от близо 4,2 млн. лева започва изграждането на шест центъра за настаняване от семеен тип за деца, изведени от специализирани институции. На пресконференция по повод стартирането на дейностите по проекта, неговият ръководител Стефан Захариев разясни подробности около осъществяването на проекта, който съгласно договора трябва да се реализира в рамките на 24 месеца.

Екип от 14 души ще работи по реализирането на заложените дейности като има голяма вероятност, срокът за изпълнението им да бъде съкратен, пред вид офертите за строителството на центровете.

Общата цел на проекта е повишаването на възможностите на социалната инфраструктура за осъществяване на прехода от институционалната грижа за деца с увреждания, към осигуряване на пълноценен живот в общността, каза Стефан Захариев.

Проектът предвижда извеждане на 84 деца с увреждания, навършили 3 годинки от Дома за медико-социални грижи в Плевен и настаняване на най - много 14 деца във всеки един от шестте центъра за настаняване, които предстои да бъдат изградени в Плевен.

Започва изграждането на центрове за настаняване от семеен тип
netinfo

Шестте центъра са разпределени на няколко места в града като за всички е предвидено подходящо място, за да имат близост до здравна помощ, училища, както и до транспортните комуникации. Така, един от центровете ще бъде на улица "Бяло море" в близост до у-ще "Единство". Други два центъра ще бъдат изградени до входа на парк "Скобелев", до паметника "Майка България". Два центъра ще има и в жк. "Дружба " и един в комплекс "Сторгозия".

След построяването на шестте центъра, следваща стъпка ще бъде тяхното обзавеждане и оборудване, които са съобразени така, че да се създаде среда, близка до семейната.
Децата, които ще бъдат настанени ще бъдат поименно предоставени от "Държавната агенция за закрила на детето" като в момента се правят анализи и проучвания относно това, по какъв начин ще бъдат точно подбирани те.

Стефан Захариев уточни, че децата, настанени в центровете ще бъдат такива с някои физически увреждания или с леко забавено умствено развитие. "Тези деца няма да стоят по цял ден в центровете, а ще ходят на детска градина и на училище през деня, като ще ползват различни съпътстващи услуги от психолог, логопед, рехабилитатор. Децата ще бъдат сред хората", обясни ръководителят на проекта.

Очакваният резултат, след осъществяването на проекта е подобряването на условията за живот и интегриране на децата с увреждания в среда, близка до семейната.

Точна стойност на проекта е 4 173 702,47 лева и е 100% финансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Първата копка на центровете се очаква да бъде направена през месец май.