Фандъкова дава столичната топлофикация на прокурор
Фандъкова дава столичната топлофикация на прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Фандъкова сезира прокуратурата за непотърсени дългове от софийската топлофикация
62295
Фандъкова сезира прокуратурата за непотърсени дългове от софийската топлофикация
  • Фандъкова сезира прокуратурата за непотърсени дългове от софийската топлофикация

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е сезирала икономическа полиция и прокуратурата заради непотърсените от страна на „Топлофикация-София" задължения. Това са суми, които години наред не са събирани, обясни още кметът. Тя каза, че е разширила срока на финансовия одит, който сеправи на дружеството за 2012 година, като работата на дружеството ще се проверява и назад в годините.

Преди седмица общинският съвет реши да опрости на столичани всички задължения с изтекла давност, както и лихвите по тях. За по-новите дългове към дружеството пък ще могат да се сключват споразумения за разсрочено плащане.

Кметът припомни, че съдът е определил давностен срок от три години за старите задължения на столичани за парно. "Топлофикация водеше десетки дела, които губеше и това съответно също струваше средства. Това е безсмислено. Тези приходи, които те залагаха по документи, всъщност са несъбираеми, затова беше важно да се изчистят. Но резонен е въпросът на редовните платци това означава ли, че всъщност може да не си плащаме, защото в края на краищата така се получава несправедливо", обясни столичният кмет. Фандъкова беше категорична, че всички трябва да си плащат текущите задължения за парно, а „Топлофикация" - да ги събира.

Кметът продължава да настоява за отпадане на прогнозните сметки за парно. „Дали ще са по-високи или по-ниски, не мога да кажа, важното е да се знае какво сте потребили и да плащате това, което сте потребили. Говорим на първо време за сградите, които имат хоризонтална инсталация, да бъдат въведени индивидуалните договори, което е и сред исканията на протестиращите", коментира тя.

Разглежда се вариантът да се промени методиката или формулата за изчисляване, което зависи от икономическото министерство, каза още кметът.

От 1 юли всички шофьори, ватмани и контрольори на градския транспорт ще получат 5% увеличение на заплатите си. Споразумението е подписано с транспортните синдикати, каза още Фандъкова.