Христо Григоров: Броят на доброволците на БЧК непрекъснато расте
Христо Григоров: Броят на доброволците на БЧК непрекъснато расте / снимка: Sofia Photo Agency, архив

8500 домакинства в областта са подпомогнати от БЧК за периода 2009 - 2012 година, с помощи подсигурени от "Звезда на надеждата", Англия, които са партньори на организацията.

Това стана ясно на отчетно-изборното събрание на институцията, което се провежда в Благоевград. Раздадени са над 44 тона храни, дрехи и хигиенни материали, които са разпределени между нуждаещи се от общините Благоевград, Струмяни, Сандански, Якоруда, Разлог, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Кресна и Белица.

За същия период по програма "Разпределение на интервенционните запаси на ЕС" са подпомогнати 58 068 души, като са раздадени над 2 621 537 кг хранителни продукти. Средства от фонд "Милосърдие" пък са получили 16 спешно нуждаещи се лица, като са раздадени общо 3 350 лева.

През 2012 година в Благоевградско са подпомогнати и 6 деца, претърпели пътно-транспортни произшествия, става ясно от доклада на БЧК. Малчуганите са получили общо 3 600 лева. 17 пък са студентите от областта, включили се в Националните кампании за безвъзмездно и доброволно кръводаряване "Капака по капка живот" за 2012 година. Отчетът показва, че през 2011 година студентите, дарили доброволно кръв са значително повече - общо 65.  БЧК - Благоевград организира и обучение водни спасители.

В тази връзка през 2012 година са организирани 7 курса за подготовка на водни спасители - 4 за басейн и аквапарк, и 3 за море и открито водни площи. За 2009 година за спасители са обучени 58 човека, за 2010 - 82-ма души, а за 2011 - общо 55.

За периода 2009 - 2012 година е подобрена материалната база на институцията, отчитат от БЧК. Освен това, сред постигнатите резултати се посочват финансова стабилност и финансов контрол, взаимодействие и подкрепа от партньори и институции, успешно реализирани програми, създаване на бедствен склад и поддържане е готовност минимален бедствен резерв и други.

По време на събранието присъства и председателят на БЧК Христо Григоров, който подчерта, че през последната година броят на доброволците към организацията рязко се е увеличил.

"Непрекъснато се расте и членската маса на младежката организация, което е не само гаранция за развитието на БЧК, но и гаранция за бъдещето на България. Това са деца, които са се докоснали до високи ценности и те ще бъдат добри граждани на страната ни", заяви Христо Григоров.

Отчетно-изборното събрание на БЧК бе уважено и от областния управител Костадин Хаджигоев, кмета на общината Атанас Камбитов, председателя на ОбС Даниела Савеклиева, председателят на Държавната агенция "Закрила На детето" Калин Каменов и др.