Протестиращи в цялата страна почетоха паметта на Пламен Горанов
Протестиращи в цялата страна почетоха паметта на Пламен Горанов / снимки: БГНЕС, Dariknews.bg

В деня на национален траур в памет на Пламен Горанов, който почина на 3 март, след като се самозапали пред сградата на общината във Варна с искане за оставката на кмета Кирил Йорданов, хората от страната излязоха на мирни протести, за да отдадат своята почит.

Стотици варненци се простиха с Пламен Горанов, станал символ на протестите във Варна. Поклонението пред варненския Ян Палах, както някои го нарекоха, беше в църквата „Св. Петка". Опашката от желаещи да кажат последно сбогом на Пламен се изви много преди началото на опелото - 11.30 часа. Да се простят с Пламен бяха дошли, както неговите роднини и приятели, така и много хора, които той не познава. Два часа продължи опелото на Пламен, а хората, които дойдоха да се поклонят пред паметта му, бяха хиляди.

Нито един от управниците на Варна не се появи на поклонението пред Пламен. Не бяха донесени и венци и цветя от името на някого от тях, включително и от кмета от ГЕРБ Кирил Йорданов (репортаж от поклонението ще откриете в аудио зоната). За да отдадат почит на Пламен, от сутринта стотици се стекоха и на лобното му място - стълбите пред общината. Грамадата от камъни там продължи да расте, а върху плочките на тротоара се добавиха нови послания за Пламен. Някои от тях го определяха като варненския Левски, а според други саможертвата му не е напразна. Един от надписите гласи "Голям човек, малка държава".

Протестиращи в цялата страна почетоха паметта на Пламен Горанов
netinfo

По-рано през деня около 50 души в София се събраха пред парламента с намерение да блокират работата на депутатите. Така и не стана ясно какви точно са им исканията - едни настояваха за референдум, други за свикване на Велико Народно събрание, а трети бяха решени да бойкотират предстоящите избори. Протестиращите не успяха да се разберат и за срещата с председателя на парламента Цецка Цачева и така някои успяха да разговарят с нея, други не бяха допуснати.

Събралите се пред парламента протестиращи не бяха особено ориентирани в общи искания, но за сметка на това имаха много и разнопосочни. „Във всеки български квартал - спортна площадка, във всеки квартал - кът за пенсионера", „Да може да живее българина в свободна държава и да живее като човек, а не да бъде роб", „Според мен тази конституция, която е в момента, е фалшива. Тази конституция в момента обслужва само определени интереси, тя не обслужва народа", настояха събралите се протестиращи. Всичко премина по мирен начин, като протестиращите почетоха паметта и на Пламен Горанов.

Около 40 пловдивчани се събраха на мълчалив протест в памет на самозапалилия се Пламен Горанов от Варна. Протестиращите се събраха традиционно пред сградата на ЕВН в града, след което преминаха по центъра, като носиха със себе си запалени свещи, траурни знамена и цветя в памет на Пламен. Пред сградата на Община Пловдив протестиращите паднаха на колене и запазиха минута мълчание, за да почетат младия мъж. След това оставиха свещите и цветята пред вратата на общината. В близост до сградата един от обявилите се за лидери на протеста в Пловдив - Иван Бояджиев, бе приготвил камъни, които всеки пловдивчанин можеше да постави на импровизирана грамада в памет на Пламен Горанов. Това предизвика недоволството на някой от протестиращите, според които камъните са събирани от градинките в близост до сградата на Община Пловдив.

Протестиращи в цялата страна почетоха паметта на Пламен Горанов
netinfo

За близо час благоевградчани блокираха движението на превозни средства по централния булевард "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер. Стотина редовно протестиращи срещу монополите и мизерията граждани се събраха на площад "Георги Измирлиев". Те проведоха мълчаливо шествие в знак на съпричастност към саможертвата на Пламен Горанов от Варна, който се самозапали на 20 февруари и две седмици по-късно издъхна в болница. В деня на национален траур, обявен в памет на Пламен, протестът в Благоевград бе тих и смирен.

Със запалени свещи благоевградчани тръгнаха по централния булевард и направиха обиколка в района на кръговото кръстовище, намиращо се под клиентския офис на ЧЕЗ. Шествието бе охранявано от полицейски служители, които отбиха предварително движението. "Протестите в Благоевград продължават, защото няма никаква реакция по внесените при президента Росен Плевнелиев мотивирани искания за по-добър живот на всички българи, национализиране на електроразпределителните дружества и премахване на монополите. Следващият митинг е тази неделя от 11.00 часа. Тогава блокираме главен път Е-79", заяви организаторът Людмила Манова.

С минута мълчание и падане на колене протестиращите в Бургас почетоха паметта на Пламен Горанов. Пред снимката на Пламен Горанов всеки можеше да запали свещ в негова памет. Протестиращите в Бургас бяха около 50. Сред тях имаше и деца. Отново бе повторено искането да не се разпуска Народното събрание и по-възможно най-бързия начин да бъде променен Избирателния кодекс така, че да се даде възможност на всички граждани, Инициативни комитети и неправителствени организации да могат да участват в изборите за да могат пряко да влияят върху това, което се случва в НС. В началото на протеста бе обърнато внимание на различните групи, в които се разделят протестиращите в страната.

Протестиращи в цялата страна почетоха паметта на Пламен Горанов
netinfo

Близки приятели и граждани се събраха в Добрич да почетат паметта на Пламен Горанов, който се самозапали във Варна на 20 февруари и почина на 3 март. Пламен бе ведър човек, но имаше и от какво да бъде недоволен, сподели Жана Димитрова, която е била от обкръжението му. Тя разказа, че в последните 4 години той е живял в Добрич на квартира, намирал е тук работа като алпинист - за височинни ремонти. За семейството му тя знае само, че майка му е починала отдавна, а баща му живее в Крушари. Жана сподели още, че повод за бунта на Пламен са и негови нереализирани проекти, за които той е търсил финансиране по европейски програми.

Около 40 човека, предимно младежи, се събраха тази вечер пред паметника "Майка България" във Велико Търново, за да почетат паметта на самозапалилите се Пламен Горанов от Варна и Траян Маричков от старата столица. Всички запалиха по една свещичка, някои положиха и цветя пред снимката на Пламен, след това помълчаха за минута на колене. Инициаторите почетоха паметта на двамата младежи и като подредиха запалени свещи под формата на буквите П и Т в основата на паметника. Идеята за мълчаливото бдение възникна в социалната мрежа Фейсбук от организаторите на протестите против монополите.

Великотърновецът Траян Маричков пък се самозапали на 18 февруари около 21.00 ч. 26-годишният младеж се заля с бензин на пешеходна пътека на бул. "България" и се подпали със запалка.