След 13 години на власт Кирил Йорданов хвърли оставка
След 13 години на власт Кирил Йорданов хвърли оставка / снимки: БГНЕС
Кирил Йорданов подаде оставка
62242
Кирил Йорданов подаде оставка
  • Кирил Йорданов подаде оставка

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. След 13-годишно управление градоначалникът реши да се оттегли от поста.

Той обяви, че го прави в труден за града и страната момент, като призова да не се търси от него отговор на въпроса „Къде отиваме и кой ни води”. Йорданов припомни, че е предупредил за предстояща криза в града, криза на "безвластие и омраза". Като мотив за решението си Кирил Йорданов обяви, че името му е накърнено и не може да представлява достойно града.

„Нека онези, които ме обвинят, че подавам оставка, се опитат да разберат, че името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината, както съм го правил досега. Потресаващите лъжи и обидни квалификации минаха границите на поносимото за мен и семейството ми и близките ми, но това е мое бреме, което ще нося до очистване на името си и назоваване на истинските виновници”, заяви Йорданов.

Градоначалникът изтъкна още, че подавайки си оставката, не е спазил пропорцията тя да е в полза на тези, които му я искат, и да не в ущърб на онези 70 000 души, които са му гласували доверие на местните избори. „Защото тези, които я скандираха, очевидно не са мнозинството и ги разграничавам от мнозинството хора, излезли да търсят справедливост. А че тя ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни ми дадоха доверието си - също е безспорно. Не бих се подал на призиви от улицата. Аз познавам гласа на Варна и това не е нейният глас, но убеден съм - и той ще прозвучи”, добави кметът.

За Пламен Горанов Кирил Йорданов каза, че младият мъж е направил „страшна стъпка, към която моралният ангажимент е непреодолим”.

По време на изявлението си градоначалникът изброи постигнатите през последните години успехи и  добави, че само времето ще покаже какъв е сценарият, „на който сме жертва - жертва, на който стана и Пламен, без това да подлага на съмнение мотивите му”.

Анонсираните от пресцентъра му в началото на седмицата „страшни истини” днес не прозвучаха. Кирил Йорданов заяви, че ще публикува стенограма от заседание на Общинския съвет, на което е предупредил за кризата.

След края на изявлението Йорданов отказа да отговаря на журналистически въпроси. Той обяви, че ще бъде на разположение на медиите в началото на следващата седмица.

Градоначалникът благодари на варненци, на екипа си и на семейството си, с което ще прекарва повече време занапред.

Цялото изявление на Кирил Йорданов при подаването на оставката му може да прочетете ТУК.

След 13 години на власт Кирил Йорданов хвърли оставка
netinfo

Кирил Йорданов е четвърти мандат кмет на Варна. През 1999 г. той спечели местните избори със силната подкрепа на БСП. С рамото на ДПС повтори успеха си през 2003 г. и през 2007 г. През 2011 г., подкрепен от ГЕРБ, Йорданов остана на поста си.

Кирил Йорданов е роден на 14 юни 1956 г. във Варна. През 1982 г. завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. От 1984 до 1991 г. е съдия във Варненския районен съд.