Депутатите се скараха заради дневния ред на парламента
Депутатите се скараха заради дневния ред на парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заседанието на парламента започна с едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов, който се самозапали пред община Варна с искане за оставката на кмета Кирил Йорданов.

Днес е ден на национален траур заради смъртта на Пламен, който почина от изгарянията си на 3 март.

"Трудно е да дадем еднозначна оценка на този трагичен акт - проява на гражданска доблест, отчаяние ...?", каза при откриването на днешното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева. "При всички положения смъртта на Пламен Горанов е знак, че обществото не желае да приема безропотно каквато и да е форма на социално изкривяване", каза тя. И призова колегите си "като политици и най-вече като граждани да се замислим и да бъдем още по-отворени към посланията на обществото".

В едно от последните пленарни заседания депутатите се скараха заради дневния ред на Народното събрание. Причината е, че от опозицията предложиха различни точки да бъдат разгледани, но те или не влязоха в дневния ред, или бяха отхвърлени. Социалистите обвиниха управляващите, че изобщо не искат да се занимават с важните за обществото теми и приемат в последния момент спешни промени, които няма да решат проблемите на хората.

Очаква се на днешното заседание народните представители да разгледат на второ четене промените в Закона за защита на потребителите, които ще предотвратят възможността за злоупотреби на мобилните оператори.

До измененията се стигна след множество оплаквания от клиенти на мобилни оператори, че след обаждания по телефона са се оказали с неправомерно сключени договори.

Ако гражданите поискат да ги прекратят, дължат неустойки. Никой обаче няма право да подписва едностранно договор без категоричното съгласие на потребителите. Част от промените в закона са свързани с дейността на кабелните телевизионни оператори.

Предвижда се също да се прекрати практиката рекламите да се излъчват с по-силен звук от останалата част на програмата. 

Освен това на едно от последните заседания на този парламент депутатите ще разгледат на второ четене и промените в закона за ДДС-то, както и закона за правната помощ.