Преустройват хоризонталните сградни инсталации за парното?
Преустройват хоризонталните сградни инсталации за парното? / dariknews.bg/архив
Захари Георгиев
62214
Захари Георгиев
  • Захари Георгиев

Създаване на съвместен фонд между държавата, топлофикационните дружества и гражданите ще иска депутатът от „Коалиция за България" Захари Георгиев. В ефира на Дарик той обясни, че за целта подготвя законодателни промени, а идеята на фонда ще бъде да създаде възможност за преустройство на сградните инсталации от хоризонтален тип.

В момента действащото законодателство не е достатъчно адекватно и справедливо. Когато някога са се строели и продавали тези жилища, никой не е питал гражданите какъв тип инсталация биха желали. В панелните жилища има вертикални щрангове, които не позволяват меренето с индивидуален топломер. Оттам идват големите сметки на хората, тъй като няма реални измерители, обясни Георгиев.

Той е инициатор на три ключови за българските потребители поправки в закони, които ще се разгледат на второ четене утре в Народното събрание. Те са свързани с мобилните оператори, кабелните разпространители и телевизионната и радио реклама. Едната промяна ограничава т.нар. договори от разстояние, при които мобилният оператор едностранно продължава абонаментния план на клиента си, когато той в едномесечен срок не е декларирал друго желание. Втората поправка разрешава на клиентите на кабелните оператори да преустановят договорите си, когато настъпят промени в програмния пакет, за който са подписали. А третата, която е елемент и на Закона за радиото и телевизията, постановява еднакво ниво на звука на рекламите и останалите програми.

Като неслучайно Захари Георгиев определи забавеното внасяне с 3,5 месеца на поправките. Натискът от улицата в последните 20 дни бе в основата на това депутатите да „се сетят", че има предложения за антимонополно законодателство. Има и опит за извличане на политически дивиденти, тъй като и управляващите, и опозицията внесоха аналогични текстове за мобилните оператори. Важното в крайна сметка е нещата да се случат в интерес на гражданите, категоричен бе депутатът. Надявам се поправките да бъдат приети и да не надделеят „шумящите знаци на монополите", подчерта Георгиев.

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл.

След влизането на закона в сила няма да има последствия за хората, които не са платили неустойките след прекратяване на срочен договор с кабелните компании. При дистанционните контракти с мобилните оператори потребителите трябва да предяват исканията си в съда. Оттук нататък продължаването на договорите ще трябва да се случва задължително и само писмено, с подпис на клиента, поясни Георгиев.