Миньори на протест, Добрев ги успокои, че ще запазят работните си места
Миньори на протест, Добрев ги успокои, че ще запазят работните си места / снимки: БГНЕС
Миньорите излизат на протест
62203
Миньорите излизат на протест
  • Миньорите излизат на протест

Стотици миньори, енергетици и железничари излязоха на протест пред сградите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, НЕК и икономическото министерство въпреки заявеното вчера запазване на дела на енергията от ТЕЦ-овете в микса за битово потребление. Протестиращите се обявиха за запазване на работните си места. Протестът протече спокойно и приключи по обяд.

Миньорите внесоха декларация с девет искания в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тогава бе обявено и окончателното решение на регулатора, че нито един ТЕЦ няма да бъде изключен от микса за битово потребление. Хората приветстваха решението, но предупредиха, че продължават с протеста, като искат и гаранция, че и от 1 юли, ако се търси ново намаление на цената на тока, няма отново да се стигне до варианта с изключване на топлоцентрали.

Миньори на протест Добрев ги успокои че ще запазят работните си места
netinfo
След това те протестираха пред сградите на НЕК и една от сградите на енергийното министерство. Министърът на икономиката в оставка Делян Добрев излезе, за да се срещне с тях и ги призова да запазят спокойствие. Добрев отново припомни окончателното решение на ДКЕВР, според което нито един ТЕЦ няма да бъде изключен от енергийния микс за битовото потребление, което гарантира работните места и на миньори, и на енергетици, и на железничари.

Министърът в оставка обясни още, че се търси начин мините да работят и за износ, но за всичко това е нужно време. Той отрече да е казвал, че работните места на 500 миньори нямат значение за държавата и се извини на всички.