Роми се вдигнаха на бунт заради застрелян младеж
Роми се вдигнаха на бунт заради застрелян младеж / снимка: DarikNews.bg, архив

Стотици роми се събраха с искане за доживотна присъда за стрелеца - пазач в депото в кв. "Подуене", съобщи bTV.

Напрежението в столичния ромски кв. Христо Ботев ескалира. Вече трети ден хората са на улицата и искат най-сурово наказание за Петко Еленков.

В събота (2 март) 50-годишният охранител на депото застреля с пушка 17-годишия Велин и рани тежко 14-годишия му приятел Камен. Двете момчета бяха простреляни в железопътно депо, където по думите на техните близки търсели метал, припомня tv7.

Новината за смъртта на Велин изведе на протест ромите от кв. Христо Ботев. Вече трети ден те се събират в центъра на ромския квартал и блокират за кратко пътя, който свързва Ботевградско шосе с бул. Брюксел.

Това не е първият инцидент, при който местните роми са ранени от охранители на същата фирма в същото депо. Преди близо две години охранители стрелят с пушки по други трима роми, които според материалите по делото са влезли да крадат и са ги замеряли с камъни и дърва. Прокуратурата прекратява делото преди 11 месеца. Версията на охранителите за екшъна от събота е, че между четири и седем души влезли в склада, а патрулиращият екип ги видял. Стреляли четири пъти във въздуха с газово оръжие - единственото служебно, с което би трябвало да разполагат. Раните на пострадалия Велин обаче са от друго.

През 2010 г. задържаният за съботната стрелба Петко Еленков е само свидетел. Прокуратурата прекратява разследването срещу друг служител на фирмата с мотива, че е действал при неизбежна самозащита и в състояние на уплаха. Тогава иззетите оръжия са пистолет "Макаров", пушка тип помпа "Маверик", както и пистолет ЧЗ на Петко Еленков. Инструктор по стрелба, завършил школата в Симеоново, прилежен служител - Петко Еленков не е редови охранител, а надзирава дейността на фирмата в обектите на БДЖ. Работата се увеличила от два месеца с разформироването на средния район на гара Подуене, след което набезите на ромите зачестили.

Едно е сигурно - оръжието, от което почина Велин, не е газово, а според шефа на охранителната фирма, не е и служебно. Според него няма и как охранителите да взимат пари, за да пускат някого да краде, защото нямали сметка.