И в Стара Загора запалиха свещи в памет на Пламен
И в Стара Загора запалиха свещи в памет на Пламен / Пламен Горанов

Тази вечер старозагорският протест беше тих. Нямаше скандирания, плакати, закани, декларации, ултиматуми...Имаше бдение.

Около 50-тина души традиционно се събраха пред сградата на EVN, но със свещи. Близо час те помълчаха и отдадоха почит на починалия по-рано през деня Пламен Горанов.

Пламен Горанов е бил сам, когато се е самозапалил пред сградата на Община Варна около 7:30 ч. на 20 февруари. Това става ясно от записите на няколко камери, съобщиха от Районната прокуратура в морската столица. Горанов е носил раница на гърба си, в която е имало две туби от 11 и от 5 литра със запалителна течност. Върху себе си е излял съдържанието на по-малката, когато е бил забелязан от общински полицай. Той се е опитал да го спре, но Пламен е извикал „Назад, ще се запаля". Служителят отишъл да повика свой колега, но когато са се върнали Горанов вече е горял. Двамата се опитали да потушат огъня с пожарогасител. На мястото е имало още един очевидец.

Горанов е носил плакат „Оставка на Киро и целия общински съвет до 17 ч. на 20 февруари". Текстът е бил написал на гипсокартон, който е бил прибран от общински служител. Предаден е доброволно на прокуратурата същия ден в обедните часове.

Образуваното досъдебно производство по случая продължава да е за склоняване към самоубийство. Няма обаче основания да се смята, че някой го е подбудил към подобна постъпка, коментира говорителят на Районната прокуратура Десислава Йотова.

Автентичността на записите от камерите се проверява. Предстои назначаване и на почеркова експертиза, за да се установи дали Пламен е написал плаката саморъчно или някой му е помогнал.

Сред разпитаните дотук са бащата на Пламен и приятел, с когото са участвали заедно на протестите в морския град. Предстоят и още разпити на свидетели.

Пламен Горанов почина на 3 март около 20:30 ч. Той прекара 12 дни в медикаментозна кома.Смъртта му е настъпила в неделя около 20.30 ч.

36-годишният мъж се самозапали пред сградата на Община Варна на 20 февруари. Драматичният акт беше в знак на протест срещу местното управление.