ГЕРБ определи критериите си за депутати
ГЕРБ определи критериите си за депутати / Sofia Photo Agency, архив

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори Изпълнителната комисия на ГЕРБ е приела критерии, на които трябва да отговарят всички номинирани за кандидати на партията за народни представители, се посочва в прессъобщение, разпространено от ГЕРБ.

Според критериите за кандидати за народни представители могат да бъдат номинирани членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, които са лоялни към партията и са доказали, че работят за авторитета на партията и решаване на проблемите на българските граждани.

За народни представители от ГЕРБ могат да бъдат номинирани и издигнати и български граждани, които не са членове на ПП ГЕРБ, но със своя обществен авторитет и активна гражданска позиция са доказали, че работят в интерес на българските граждани и за доброто име и развитие на България.

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е решила още, че избрани кметове няма да бъдат издигани за кандидати за народни представители. Според приетите критерии, общински съветници от ПП ГЕРБ могат да бъдат издигани за кандидати за народни представители, но не повече от 20% в една кандидатска листа от всички действащи общински съвети от една област.

Сред другите допълнителни условия пред бъдещите депутати от ГЕРБ са - предишно членство в друга партия да не е дискредитирало кандидата; кандидатите да имат съществен принос и в развитието на ГЕРБ; да не е придобито имотно състояние от престъпна дейност или при условията на „конфликт на интереси" и т.н.

Номинациите за кандидати за народни представители ще се проведат на общински събрания, проведени във всички общински /районни/ структури на ПП ГЕРБ до 17 март. Единствено и само от компетентността на Изпълнителната комисия е да определи окончателно с Решение водача на листата, както и кандидатите за народни представители и тяхната подредба в листата на ПП ГЕРБ.

Във всички многомандатни избирателни райони ПП ГЕРБ ще регистрира пълни листи на кандидати за народни представители, допълват от партията.