Стая на приказките-нова инициатива в библиотеката
Стая на приказките-нова инициатива в библиотеката / снимка:Русенска библиотека

Нова инициатива стартира в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Тя е насочена към малките русенчета на възраст между 2 и 5 години и целта и е стимулиране на ранното детско развитие. Всяка събота от 10.30 ч. в обособената Стая на приказките в Детския отдел на Библиотеката малчуганите ще имат възможност да чуят подходящи за тяхната възраст приказки и  стихотворения, прочетени от доброволци. През изминалата събота доброволката Надире Мехмед пресъздаде пред децата приказката на Братя Грим „Спящата красавица”.

Изследвания в цял свят показват, че ранното общуване с книгите и системното четене на глас за най-малките успешно ги подготвя за доброто им представяне в училище. Възрастта до шестата година е особено плодотворен период за развитие на говора, на литературния език и на познавателните умения. Целенасочената работа на родители, учители и библиотекари с децата от най-ранна възраст за създаването и развиването на навици за четене, на любов към книгата, на любознателност дава своите безценни плодове в изграждането на общество от знаещи и можещи хора.

На 2 март от 11.00 ч. в Детския отдел на Библиотеката малките момичета и момчета  имаха възможност да видят и избрани епизоди от руския анимационен филм „Ну, погоди!”. През следващата събота, 9 март, от 10.30 ч. ще се проведе поредното четене, а от 11.00 ч. е прожекцията на  анимационния филм „Приключенията на Буратино”.