Строителството по проекта за водния цикъл ще започне най-рано след месец
Строителството по проекта за водния цикъл ще започне най-рано след месец / Дарик Добрич, архив

След приключване на процедурите за избор на изпълнител и надзор на проекта за водния цикъл на Добрич, за част от които има съдебни производства, може да започне същинската реконструкция на водопреносната мрежа и част от канализацията в града, заяви кметът Детелина Николова. Тя припомни, че на 1 март правителството в оставка даде съгласие министър Нона Караджова, в качеството си на договарящ орган на ОП „Околна среда", да подпише договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с общините Пловдив и Добрич за реализирането на проектите във ВиК-сектора. Стойността на добричкия проект е 105 438 795 лева.

Очаква се договорът с МОСВ да бъде подписан  тази седмица. Това е стратегически проект за общината, стартирал още през 2004 година, подчерта Николова. Проектът ще донесе като резултат освен намаляване на водните загуби и възможност за бъдеща рехабилитация на уличната мрежа в града, за което ще се подготвят работни проекти за финансиране след 2014 година.

До месец се чака решението на ВАС за оспорваните процедури, като най-рано тогава могат да стартират строителните дейности по проекта. Те трябва да приключат до края на 2014 година. Като резултат Добрич ще има малко над 80 км подменена водопроводна мрежа и реконструирана пречиствателна станция за отпадни води в село Врачанци.

В близките седмици на сайта на общината ще бъдат публикувани пълните списъци на улиците, които ще бъдат обект на интервенция за водния сектор, каза още Николова. Ще бъде осъществена и комуникация с превозвачите, тъй като вероятно ще се наложат промени в транспортната схема, както и с ВиК, за да се намалят всички неудобства за добричлии. „За пореден път ще кажа, нека да бъдем търпеливи, за да понесем всички неудобства, които ще имаме, но аз съм убедена, че с тази инвестиция многократно ще се подобри водоснабдяването на Добрич”, подчерта Детелина Николова.