Залесяват Кюстендил с пауловния и червен дъб
Залесяват Кюстендил с пауловния и червен дъб / Agronet.bg

100 броя дървета пауловния  ще бъдат засадени през пролетта на мястото на изсечените тополи по протежение на река Банщица, съобщи кметът Петър Паунов. Наесен, залесяването ще продължи с червен дъб.

"И от двата дървесни вида имаме на разположение в разсадниците. И двата са изключително подходящи, не са лесно чупливи, бързо растящи са и изключително красиви. Особено пауловнията- тя бързо стига до 15 метра", коментира Паунов.

Пауловния (Paulownia) е широколистно дърво с височина 15-20 метра и широка корона. Листата са големи, до 30 см дължина и 25 см широчина, с форма на сърце, на дълги дръжки. Цветовете са големи, появяват се преди разлистването, с дължина до 5 см, розово-виолетови, ароматни, събрани в големи пирамидални съцветия. Плодовете на пауловнията са капсули, съдържащи множество крилати семена.

Естественото местообитание Пауловния е западните и централните части на Китай, както и в Югоизточна Азия.

Пауловния е особено ценена от японците - ценителите на красотата. Всяка пролет те се възхищават на нейния цъфтеж. Още преди появата на листата, по клоните се появява необичайно лилаво цвете, с цилиндрична форма наподобяващо камбана. Възхищавайки се на красотата на това цвете, японците наричат пауловнията императорско дърво.

През лятото, след дълго цъфтене, на дървото завръзват плодове, които приличат на клюн на птица, сухи шушулки с дребни семена. Когато „клюнът" се отвори, семената се разпространяват от вятъра.

Пауловния има големи кадифени листа, подобни на листата на смокиново дърво. Давайки си сметка за факта, че смокиновия лист е първото облекло на Адам, Пауловнията е кръстена още и дървото на Адам.

Червеният дъб (Quercus ruba) достига височина до 30 метра и диаметър на стъблото до 1 метър. През есента преди опадване, листата добиват оранжево червена окраска. Жълъдите са разположени в плитка купула. Плодоносенето настъпва към десетата година, като около двадесетата година се засилва максимално. Не се напада от опасни гъбни болести и насекомни вредители.

Лесно се засажда и поддържа, добро за алеи и парково озеленяване. В дендротерапията - снема стреса, подобрява кръвообращението и имунитета. Разходката в дъбова гора снема високото кръвно налягане, подобрява мозъчната дейност и подпомага по-бързото оздравяване.