Почина момиче от компанията, която се отрови с течност за чистачки
Почина момиче от компанията, която се отрови с течност за чистачки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Почина момиче от компанията, която се натрови с течност за чистачки
62164
Почина момиче от компанията, която се натрови с течност за чистачки
  • Почина момиче от компанията, която се натрови с течност за чистачки

Почина 18-годишната Даниела Апостолова, която заедно с още петима младежи получи отравяне след употреба на течност за чистачки в благоевградското село Падеш. Състоянието на момичето беше най-тежко, като в продължение на 20 дни момичето беше в кома. В кома продължава да е и най-малкият от отровените, 16-годишният Кристиян Чучков.

На 10 февруари шестимата младежи изпиха 3 литра от течността за чистачки, която взели за домашна ракия.

Метанолът, който шестимата са погълнали с течността за чистачки, не е отровен сам по себе си, обясни началникът на Отделението по токсикология за възрастни д-р Мирослава Петкова. „Самият метанол не е отровен, ако не се разгради и ако не се образуват неговите метаболити, и най-вече мравчена киселина, която се натрупва в жизненоважни органи, и се получава тежкото отравяне. Хубаво би било в този случай, заедно с метанола, те да са приели и друг алкохол - водка или нещо друго. Това ще подейства като антидот и няма да се развие тежка клинична картина на отравяне”, обясни д-р Петкова.

В случая обаче било на лице разграждане на метанола и образуване на мравчена киселина. „Първо мравчената киселина уврежда очния нерв, уврежда много сериозно мозъчните клетки, уврежда сърдечните клетки, уврежда всички органи в човешкото тяло”, коментира още тя.

Лекарите продължават да се борят за живота на 16-годишният Чучков. Останалите четирима вече са изписани от „Пирогов”, допълват от лечебното заведение.

Компанията от шест момичета и момчета се събрала на 10 февруари в къща в село Падеш. След като пили бира, домакинята слязла в мазето за ракия. В 3-литровата туба, към която посегнала обаче, се оказало, че има течност за чистачки. Шестимата младежи - на възраст между 16 и 22 години, бяха приети в благоевградската болница с интоксикация. По-късно част от компанията беше транспортирана в София.