Фандъкова: „Топлофикация” не работи добре с клиентите
Фандъкова: „Топлофикация” не работи добре с клиентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По-важното за мен е „Топлофикация” да работи добре с клиентите - нещо, което не забелязвам и това е моята критика. По отношение на инвестициите има сериозен напредък, но по отношение на работата с клиентите - напредъкът е нулев. Това заяви по БНТ кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

За недоволството във връзка с монополиста „Топлофикация-София”, кметът коментира, че темата излезе поради съвсем основателното искане да се правят индивидуални договори. Затова трябва да се измерва ежемесечно и за да няма проблем в сметките, отчетът трябва да е ежемесечен, каза Фандъкова и добави, че е възложила да се потърсят и други варианти. „Работи се всеки ден. Започнахме работа по този въпрос още преди протестите, защото още с излизането на декемврийските сметки, които се установи, че са доста по-високи, аз възложих проверка”, каза Фандъкова.

„Очевидно беше, че има проблем. Веднага, след като излязоха сметките, аз назначих проверка на всички сметки за декември. Имаше анализ, не бях удовлетворена от него, поканих експерти направих срещи и поканих хората да участват”, подчерта тя.

„Топлофикация-София” е в тежко финансово състояние не от вчера, каза кметът и припомни, че когато общината получи това дружество от държавата, то беше с огромни задължения. В момента има изготвени 21 инвестиционни проекти на „Топлофикация”, каза Фандъкова.

Кметът на Столичната община е назначила специална проверка, за да се знае кой носи отговорността за несъбраните задължения на дружеството. Тя има право да ги търси само през давностния срок от три години, обясни Фандъкова. Според нея, трябва да си плати този, който е виновен за това, че не са събрани навреме тези задължения и давността им е изтекла. Дружеството води дела и ги губи поради изтичането на този давностен срок, посочи кметът.

„Всеки, който се съмнява, трябва да изиска проверка. Възложила съм на външните експерти да направят проверка. Всяка сграда, която потребителите желаят, може да бъде проверена междинно”, каза Фандъкова. „Трудно, но не невъзможно е индивидуалните договори с вертикалните щрангове. Търси се решение за изолиране на апартаменти на гражданите, които не желаят да се отопляват. Трябва да има различни договори със собствениците на апартаменти и отделно с етажната собственост”, каза още кметът.