Открадната цигулка Страдивариус открита в България
Открадната цигулка Страдивариус открита в България / снимка: Reuters, архив

Цигулка Страдивариус на стойност 1,2 млн. паунда, открадната от световноизвестна цигуларка в кафене на гара, може би е открита в България, съобщава британският в. „Дейли Мейл”.

Редкият инструмент бил откраднат, докато цигуларката Мин Цзю Ким се хранела в кафене на гара Юстън през 2010 г. Тя оставила цигулката на пода, докато говорела по телефона. Ирландецът Джон Могън, който работел с двама тийнейджъри съучастници за отвличане на вниманието, отмъкнал инструмента. Оттогава цигулката, която е една от едва 400 съществуващи, така и не беше открита, допълва БГНЕС.

Могън, който не подозирал колко ценна е цигулката, опитал да я продаде само за 100 паунда на мъж, седящ до него в интернет кафене, но предложението му било отхвърлено. 41-годишният Могън беше осъден на 4,6 години затвор през 2011 г. Собственият му адвокат заяви, че цигулката е „безценна и незаменима”. Но инструментът от 1698 г., който Ким купила 10 години преди кражбата за 750 000 паунда, така и не беше открит.

Сега полицията смята, че цигулката е намерена, след като детективи под прикритие в България получили предложение да купят инструмента за 250 000 паунда от цигански престъпен бос на име Христо Върбанов. Британската транспортна полиция потвърди, че разследва дали цигулката е на Ким. Знае се само за три изчезнали цигулки Страдивариус и полицията смята, че има голяма вероятност да става дума за същия инструмент.