20 000 души се разходиха до Самарското знаме на 3 март
20 000 души се разходиха до Самарското знаме на 3 март / снимки: БГНЕС

Над 20 000 души посетиха Националния военноисторически музей на 3 март, съобщиха от музея. В чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България там беше изложен оригиналът на Самарското знаме.

Много хора са чакали часове, за да се докоснат до една от най-емблематичните светини на Освобождението. Самарското знаме е легенда в българската история и особена известност придобива с героизма на знаменосците му в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Ушито от жителите на руския град Самара, то е символ на руско-българската бойна дружба. То е и бойният флаг на първата българска войска - българското опълчение.

„Нека това знаме премине от край до край по цялата българска земя, нека изтрият с него скръбните си очи нашите майки, жени и дъщери” - с тези думи старият войвода Цеко Петков забива последния златен гвоздей в дръжката на Самарското знаме на 18 май 1877 г. в град Плоещ пред строените редици на Българското опълчение и руските полкове.

Самарското знаме се съхранява при специални условия и посетителите на Военноисторическия музей имат възможност да го видят само на специални поводи.

20 000 души се разходиха до Самарското знаме на 3 март
netinfo