Плевнелиев: 3 март е сбъдване на вярата на българина - свободата на отечеството
Плевнелиев: 3 март е сбъдване на вярата на българина - свободата на отечеството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трети март е сбъдване на вековната вяра на българина - свободата на отечеството. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в столицата по случай 3 март.

Президентът каза, че в летописите ни има страници, които винаги ще ни изпълват с гордост. Споменът за великите моменти ни дават самочувствие и осмислят нашата национална идентичност, допълни той, цитиран от агенция Фокус.

„Този празник ни е скъп - той е символ на възстановяването на българската държавност. Това е ден, в който отдаваме своята признателност към жертвите, дали живота си за Освобождението ни", каза Плевнелиев.

Президентът допълни още, че тази вяра и надежда са дали на българите да изнесат най-тежката част от балканските войни. "Днес чуваме много имена на герои, будители, учители, идеолози, на националноосвободителните ни движения и ние имаме дълг да опазим и съхраним тяхното дело", обясни президентът.

Сбъдната мечта на българина му даде дързост да изгради държавата си - независима прогресираща и догонваща развитите европейски страни. Приетата Търновска конституция е най-демократичната за своето време, продължи своята реч Плевнелиев.

„Готови ли сме днес да дадем урок на света как можем да намерим път през трудностите. Нужно е да пазим демократичната правова държава, да работим за доброто на отечеството. Само заедно с диалог и конструктивен подход можем да бъдем полезни на България", завърши своята реч президентът Росен Плевнелиев.