Добрич се поклони пред падналите за свободата на Отечеството
Добрич се поклони пред падналите за свободата на Отечеството / netinfo

С тържествен ритуал-поклонение пред Паметника на хан Аспарух и пред Костницата на загиналите руски войни Добрич отбеляза 135-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество. С минута мълчание и отдаване на военни почести присъстващите почетоха паметта на падналите за свободата на Отечеството.
„Има дни, в които се чувстваме повече българи”, подчерта в словото си кметът на Добрич Детелина Николова. "Трети март е свещена дата, която ни прави горди. Ден на памет и сила, ден на вяра и преклонение, на възраждане и доблест, без които не можем”, заяви още Николова.

В поклонението се включи и Максим Альошин - консул в генералното консулство на Руската федерация във Варна. Той отбеляза, че трети март е знаменателна дата и в историята на Русия и благодари за това, че българите свято тачат паметниците, свързани с героичните събития от Руско-турската освободителна война 1877-1878 година.

"В новите исторически условия, когато светът динамично се променя, наш дълг е да съхраним близкото приятелство между нашите два народа и паметта за онези славни дни", подчерта още Максим Альошин.

В общоградското поклонение се включиха представители на институциите, общественици, много граждани и ученици.