ВИДЕО: Милан засипа Лацио с огън и жупел, съдия предреши дербито
ВИДЕО: Милан засипа Лацио с огън и жупел, съдия предреши дербито / Reuters

Милан напомни за най-великите си години в дебрито за третото място с Лацио и разби госта от столицата с 3:0 във второто голямо дерби от 27-ия кръг в Серия А. Домакините без съмнения бяха по-добрия отбор на терена, но главният съдия Никола Рицоли до голяма степен повлия върху изхода на мача със меко казано дискусионен червен картон за Антонио Кандрева след четвърт част игра.

В своя храм Милан излезе без новата си звезда Марио Балотели, който нарани пищяла си в дербито на Милано от миналия кръг. Това постави Пацини в ролята на самотен централен нападател и той грабна здраво шанса си. Лацио пък пристигна със увереността, че знае как удържи щурма на домакинитe, след като при предишните си три гостувания тук успя да извоюва три равенства.

Само секунди след началото на мача обаче „римските орли“ разбраха в що за мач са се забъркали, като вратарят Федерико Маркети трябваше бързо да напусне голлинията си, за да измъкне топката от краката на Стефан Ел Шаарави.

Играчите на Масимилиано Алегри обаче получиха нов шанс в 4-ата минута, когато Фараона отново изненада отбраната на противника, но не успя до края да заобиколи Маркети. Все пак топката стигна вляво до Пацини, който шутира от остър ъгъл, ала с летящ шпагат Джузепе Биава изчисти в корнер.

Гостите също показаха зъби и в 6-ата минута Серджо Флокари бе изведен на обещаваща позиция, но стреля твърде слабо по тревата.

В това вихрено темпо се стигна до 15-ата минута, която до голяма степен предреши изхода на двубоя. Ел Шаарави се измъкна по левия фланг и тръгна към вратата, но бе повален около границата на наказателното поле от Антонио Кандрева. След дълго обсъждане със своя помощник и заобиколен от двата отбора главният съдия Никола Рицоли взе „соломоновско решение“, като интерпретира погрешно двата важни момента от ситуацията. Той изгони Кандрева с директен червен картон като последен в отбрана, макар че в момента на нарушението Ката Диаз вече се бе хвърлил на шпагат в краката на Фараона. Рицоли обаче не посмя да отсъди дузпа, а назначи пряк свободен удар за „росонерите“, срещу което домакините с право протестираха. Повторенията ясно показаха, че фаулът е в очертанията на пеналта. Прекият свободен удар не донесе особена опасност, след като Кевин-Принс Боатенг чукна леко топката за Рикардо Монтоливо, а силният шут на плеймейкъра премина на 2 метра от дясната греда.

В средата на полувремето Пацини пропиля поредната възможност за Милан, след като успешно овладя центриране на Де Шилио с гръб към вратата, но стреля над гредата, като може би и Маркети отклони топката.

В края на полувремето обаче „росонерите“ нанесоха своя нокаутиращ удар. Стефан Раду сбърка с един пас вляво, Игнасио Абате пое и шутира по диагонала. Маркети боксира удара му встрани, Ел Шаарави не успя да стигне до топката, но тя се озова в Пацини и от няколко метра нападателят не сбърка – 1:0.

Четири минути по-късно Пацини стреля мощно с глава след центриране от ъглов удар, а Маркети с удивителен рефлекс изби. Кълбото обаче отиде право в краката на Боатенг, който също не пропусна на метри пред голлинията.

След почивката Лацио потърси сили в себе си, за да обърне мача, но шутът на Ернанес в 56-ата бе отразен от Абиати. Минути по-късно ситуацията на терена отново се нажежи, след като Боатенг и Раду почти се хванаха гуша за гуша след сериозно единоборство помежду си. Спречкването се отрази по-зле на румънеца, който в 60-ата минута подари топката на Пацини, а нападателят, без да се церемони, с тупалка от 25 метра я закова в долния ляв ъгъл на Маркети.

Доста аристократично „росонерите“ намалиха темпото до края, ала Ел Шаарави не се отказа да търси попадение в мача. Италианецът с египетски корени се измъкна сам отляво в 70-ата минута , но стреля изключително неточно.

Пет минути преди края и резервата Мбайе Нианг също опита късмета си от 20-ина метра. Топката обаче прелетя опасно близо покрай левия стълб на Маркети.

Трите точки изпратиха Милан в челната тройка за първи път от началото на сезона. "Росонерите" събраха 48 точки в актива си и изпревариха Лацио само с една във временното класиране.


szólj hozzá: Milan vs Lazio 3:0 MATCH HIGHLIGHTS