Младеж от ромски произход беше застрелян в София
Младеж от ромски произход беше застрелян в София / снимка: DarikNews.bg, архив
Младеж от ромски произход беше застрелян в София
62112
Младеж от ромски произход беше застрелян в София
  • Младеж от ромски произход беше застрелян в София

16-годишно момче беше застреляно на място, друго е в „Пирогов" с огнестрелна рана. Кървавият инцидент се разигра около 12 часа на обяд в столичния квартал „Подуяне". Двете момчета влезли да събират желязо в обект в района на хладилно железопътно депо. По думите на съседи и роднини това било честа практика от години и се случвала след договорка между охранители и роми. Въпреки това обаче това е третият инцидент с прострелян младеж в района.

След проведени оперативно-издирвателни действия е задържан като заподозрян 50-годишен охранител. Продължава работата за изясняване на случая.

Районът на инцидента се охранява от фирмата "Бюро за охрана и сигурност" - „БОС-ИТ" EООД. Хората от ромската махала разказаха, че уговорката между тях и охранителите на депото е от години.

Според събралите се на мястото над 100 души по същата схема днес двете момчета Камен и Велин са влезли в оградената територия с цел да събират желязо за вторични суровини. По думите им нелегалната практика да бъдат допускани ромите в района на депото зависела от предварително заплащане на определен човек от охраната. „Таксата" варирала между 15-20 лв. в зависимост от събраното желязо.

„В целия квартал се знае, че така тука се работи от 100 години, не от днеска, а години назад!", казаха част от съседите.

„На едното от децата съм леля, то е простреляно в крака, в момента е в „Пирогов". Влизат вътре за старо желязо, плащат на охраната, те ги пускат и накрая ги застрелват", разказа една от жените.

Хората от квартала обясниха, че това е третият случай, в който стрелят по деца „Полицаите са заедно с айдуците!", казаха емоционално те.

Минути след инцидента на мястото пристигнала освен полицията и голяма група роми, включително и бащата на смъртоносно простреляния Велин. Според разказите на хората от квартала мъжът първоначално не е допуснат до трупа на сина си и е пребит. 9-годишната сестра на Велин също стоеше пред оградата на двора, където е застрелян брат и. „Всички реваха там пред нас и дойдоха тук. Двама братя имам - единият е застрелян, другият е тука някъде", обясни пред Дарик момиченцето.

Четири буса на жандармерията и допълнителни подкрепления на столичната полиция бяха изпратени за да следят за размирици и конфликти в ромската махала. Инцидентът се разследва от Транспортна полиция и от Главна дирекция "Национална полиция". Предстои да бъде изяснени действията на охранителя, който е прострелял двете деца.

Чуйте подробности в прикачения звуков файл