Президентът на Аржентина отрече, че ще променя конституцията
Президентът на Аржентина отрече, че ще променя конституцията / снимка: Reuters

Конституцията на страната няма да бъде променяна, заяви от трибуната на Конгреса президентът на Аржентина Кристина де Кирхнер.

Кирхнер бе принудена да направи изявлението поради зачестилите напоследък предположения, че за да може да се кандидатира още трети президентски мандат, тя ще се опита да измени конституцията.

По време на почти 4-часовата си реч Кирхнер защити правителствената вътрешна и външна политика. Въпреки че обеща да не посяга на конституцията, тя потвърди плановете си за реформа на съдебната власт, посочва БГНЕС.

Тъкмо анонсът за съдебни реформи, направен по-рано от Кирхнер, стана повод политическите наблюдатели да мислят, че президентът планира да измени конституцията, за да може да се кандидатира за трети мандат.

„Никаква конституция няма да бъде променяна, можете да бъдете спокойни”, заяви Кирхнер от трибуната на Конгреса. С което погреба мечтите на симпатизантите си, сред които и Диан Конти от долната камара на Конгреса, която пред две години заяви, че „мечтае за вечна Кристина”.