Музей на открито отварят на 3 март, опълченци ще черпят с руски чай посетителите
Музей на открито отварят на 3 март, опълченци ще черпят с руски чай посетителите / DarikNews.bg, архив

Музей на открито с предмети и въоръжение от Руско-турската освободителна война ще бъде подреден на 3 март в центъра на В. Търново. Експозицията ще бъде разположена край паметника "Майка България" и ще представи униформи, вещи, оръжия, нагръдни знаци както на опълченци, така и на турски войници, от времето на цар Александър Втори и Осман паша. Като почетна стража ще стоят доброволци, облечени в опълченски униформи.

Инициативата е на членовете на търновския клуб "Традиция". Те са подготвили още една изненада на националния празник 3 март. Великотърновци ще видят как се приготвя чай в самовар с армейски ботуш. От "Традиция" са подсигурили старинен походен самовар, който загрява водата с въглища. През средата на металния съд минава тръба за загряване на водата, в която се слага жаравата. След това върху коминчето се слага ботуш и започва цяло представление по разпалване на въглените с духане от ботуша.

Доброволци от патриотичната организация, облечени в униформи на опълченци, ще приготвят и раздават топлия чай на посетителите в парка около "Майка България". Музеят на открито ще "отвори врати" от 11,00 до 14,00 часа.

Празничната програма на 3 март ще започне в 10,30 часа с военен ритуал пред сградата на Община В. Търново. Ученици от Хуманитарна гимназия ще изнесат поетичен рецитал, а след това празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов. Поздрав към всички търновци ще отправят малките танцьори от Детско-юношески ансамбъл "Българче". Националният празник в 20,00 часа ще завърши с аудио-визуалния празник "Звук и светлина", който ще бъде безплатен за жителите и гостите на града.

Заради честването на националния празник на 3 март /неделя/ от 10,00 до 11,30 ч. ще бъде затворена за движение на автомобили ул. "Васил Левски" в участъка от Студентски стол №2 до сградата на Община Велико Търново.