Омбудсманът се среща с варненските протестиращи
Омбудсманът се среща с варненските протестиращи / Sofia photo agency, архив

За 11 часа днес е насрочена среща на националния омбудсман Константин Пенчев с варненските протестиращи. Тя ще се състои в София.

Общественият защитник още миналата седмица прие официално да представлява варненци пред всички държавни институции, след като морската столица не успя да избере инициативен комитет на протестиращите.

Около 400 души се включиха в 19-ия пореден протест във Варна, на който за разлика от предишните имаше един плакат - станалия вече традиционен „1 kWh ел. енергия = 0,01% от средната работна заплата". Вместо лозунги участниците развяваха българския трибагреник.

Протестът завърши с призив да дарим кръв на самозапалилия се пред общината Пламен Горанов. Пред сградата на градската управа приятелите на 36-годишния мъж опънаха плакат с надпис „За Пламен. Огънят пречиства и топли", върху който бяха запалили свещи в негова подкрепа.

В началото на демонстрацията пред oбщината присъстващите се дистанцираха от неизменния протестиращ Иван Петров, който по думите им отпътувал за София, където щял да присъства на среща с президента Росен Плевнелиев. На нея обаче щял да представлява „само и единствено себе си".