Плевнелиев очаква чуваемост от срещата за съставяне на Обществения съвет към служебния кабинет
Плевнелиев очаква чуваемост от срещата за съставяне на Обществения съвет към служебния кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев откри първата среща от консултациите за съставяне на обществен съвет към бъдещото служебно правителство. Държавният глава заяви, че търси чуваемост и ефективност за решаване на проблемите, а решението може да дойде само от институциите.

Днешната среща е платформа за разговори, но участниците в нея не са бъдещите членове на обществения съвет, заяви още Плевнелиев.

„Протестите са ясен сигнал за проблемите в държавата, но не са инструмент за тяхното решаване. Настоявах днешните консултации да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите, но и не само те да имат достатъчно време, за да се организират. Ще имат достатъчно време, тъй като служебното правителство няма да се случи днес или утре, а до две седмици”, каза Плевнелиев.

„Президентът е платформа за дебат. Президентът иска и ще работи за това да се чуе гласът на всеки. Президентът прави консултации, представлява нацията, но решенията се вземат от служебното правителство. Ще си изпълня много ясно ангажиментите. Всеки, който стои днес тук на тази маса, представлява не себе си”, заяви още Плевнелиев и обясни, че в обществения съвет ще бъдат включени представители на гражданските организации, синдикатите и работодателските организации.

„Общественият съвет ще бъде конструиран по теми, по секторни политики. Не трябва да се допусне той да се превърне в говорилня или да се политизира. Предлагам обществени съвети и към всички министерства на служебното правителство по съответните секторни политики”, каза президентът.

„Надявам се този формат да покаже своята ефективност и да бъде възприет. Общественият съвет ще бъде консултативен орган към служебното правителство, а не към президента. Трябва да е ясно, че служебното правителство ще си носи отговорността за действията. Добре е всеки министър в служебния кабинет да направи такъв обществен съвет в сектора”, уточни държавният глава.

Представители на протестиращите, на браншови, синдикални и работодателски организации трябва да обсъдят бъдещите задачи и проект на правила за устройството и дейността на Обществения съвет. Те трябва да приемат правилник на консултативния орган и да обсъдят участниците в него. В списъка са деветима от лидерите на протестите, представители на неправителствени, синдикални и бизнес организации, както и университетски преподаватели.