Лекари от Благоевград казаха не на монопола в здравеопазването
Лекари от Благоевград казаха не на монопола в здравеопазването / netinfo
Лекари от Благоевград казаха "не" на монопола в здравеопазването
62065
Лекари от Благоевград казаха "не" на монопола в здравеопазването
  • Лекари от Благоевград казаха "не" на монопола в здравеопазването

Близо 100 лекари и медицински сестри излязоха на протест срещу политиката на Националната здравноосигурителна каса в Благоевград.

Според здравните работници тя ограничава достъпа на хората до медицинска помощ. Протестиращите настояха за прозрачност на работата на НЗОК, поискаха парите от здравни осигуровки да се използват единствено и само за здравеопазване.

Освен това настояха и за оставката на шефа на институцията д-р Пламен Цеков. Събралите се на митинга издигнаха десетки транспаранти с искания, сред които "Не на монопола в здравеопазването", "Премахване на всички лимити на НЗОК" и "Остойностяване на всички дейности в здравеопазването".

Лекари от Благоевград казаха "не" на монопола в здравеопазването
netinfo

В протеста се включиха лекари, както от града, така и здравни работни от цяла Благоевградска област. В подкрепа на медиците, в протеста се включиха и обикновени граждани.

В тази връзка лекарите поясниха, че исканията им са по-скоро в полза на пациентите, а не на работещите в здравеопзването.

"От действащата политика в здравния сектор са потърпевши всички граждани", заявиха медиците.

По време на митинга бе прочетена и декларация от персонала в Центъра за спешна медицинска помощ в подкрепа на всички работещи в здравеопазването.

Чрез декларацията те поискаха и инкриминиране на посегателството над медици. Според лекарите, държавата в лицето на МЗ е абдикирала и това е една от основните причини все повече специалисти да излизат извън България.

Протестът бе организиран пред сградата на Общината и продължи около половин час.

В звуковия файл: д-р Съби Хаджиев, председател на Районната лекарска колегия.