Хванаха измамник, набирал морски екипажи с фалшива фирма
Хванаха измамник, набирал морски екипажи с фалшива фирма / снимка: Sofia Photo Agency, архив

41-годишен варненец е уличен в извършването на измами на територията на морската столица, съобщават от пресцентъра на МВР. Полицаите започнали разследване след подаден миналата година сигнал на потърпевш, който ползвал „услугите“ на посредническа фирма за набиране на морски екипажи, платил за това без да получи очакваната работа. Криминалистите достигнали до криминално проявения А.В. Мъжът е съден за измами в големи размери.

Установена е и схемата, по която той е действал. Чрез посредническа фирма, която не била регистрирана,  мъжът предлагал уреждане на работа в морски екипажи.  За целта клиентът му платил първоначално 800 евро, а малко по-късно -  още 440 евро. Сделката била осъществена в офис на фирма за преводи и легализции, собственост на съпругата на А.В. Според събраните до този момент данни, по същата схема били подлъгани и други мъже, които търсели работа  и искали да бъдат включени в екипажите на корабите.

При последвалото претърсване на офиса на фирмата и на домашния адрес на мъжа полицаите открили множество задгранични паспорти, чужди дипломи; попълнени бланки - автобиографии на кандидати за работа, ксерокопия на документи за самоличност, договори и копия от договори, свързани с разпоредителни сделки с недвижими имоти, фирмени печати. Иззет е и компютърът, на който били изготвяни договорите за посредничество по набиране на морски кадри, както и флашки с различни информационни данни.

Работата по изясняване и пълната документация на случая продължава.